В кои развити икономики неравенството е най-голямо

Проучване на Morgan Stanley дава отговорът

Португалското знаме. Снимка: Mario Proenca/Bloomberg Португалското знаме. Снимка: Mario Proenca/Bloomberg

Сред развитите икономики най-голямо е неравенството в изпитващите проблеми държави от Южна Европа – Португалия, Италия, Гърция и Испания. 

Това показва доклад на инзвестиционната банка Morgan Stanley, в който анализаторите са включили индикатори като разликата в заплащането между мъжете и жените, работата на половин работен ден от хора, които искат заетост на пълен работен ден и достъпа до интернет. Докладът разкрива още, че издигането на икономики като Индия и Китай е помогнал за намаляването на неравенството между държавите, макар че неравенството в рамките на много държави се увеличава. От 1985 г. насам сред развитите неравенството в доходите е нараснало най-много в Швеция, но дори и така Швеция остава с най-слабо изразено неравенство сред развитите държави, заедно с останалите скандинавски страни. 

Докладът казва, че постоянното неравенство се отразява негативно на икономическият растеж дългосрочен план. Ограничавайки достъпа до възможности, неравенството намалява стумилите за работа, образование и подобряване на уменията. То също може да подкопае доверието към политиците, социалните институции и да предизвика икономически решения като повече пазарни регулации, протекционизъм и антиимиграционни мерки. 

„В предишните поколения семействата от средната класа, след края на ВСВ, са водени от желанието да подобрят стандарта си на живот с достатъчно голяма къща, добро образование за децата и сигурни пенсии. Сега представителите на средната класа са изправени срещу стената на несигурността, обхващаща работата и пенсионирането им“, казват икономисти от инвестиционната банка. 

Неравенството от друга страна разкрива нови пазарни възможности и търсене за по-разнообразни продукти. В изгодна позиция са компаниите, които имат предложения и за клиентите с по-големи възможности и за клиентите с по-малки такива. 

Ето как са подредени развитите икономики спрямо неравенството в тях според доклада на Morgan Stanley (от такива с най-ясно изразено неравенство към такива с по-слабо изразвено):

1.    Португалия
2.    Италия
3.    Гърция
4.    Испания
5.    САЩ
6.    Германия
7.    Австралия
8.    Австрия
9.    Ирландия
10.    Канада
11.    Полша
12.    Великобритания
13.    Япония
14.    Франция
15.    Швейцария
16.    Белгия
17.    Холандия
18.    Финландия
19.    Швеция
20.    Норвегия

От Кася Климасинска, Benchmark

 

Последни новини
Още от Препоръчани