Кой в Ситито иска Великобритания извън ЕС

Тези, които подкрепят напускането, работят в по-малки фирми

Канари Уорф. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Канари Уорф. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Най-големите финансисти и директори в Лондон предупреждават, че британското напускане на ЕС ще носи ужасяващи последствия: икономически хаос, по-малко възможности за търговия и западане на Ситито като глобален финансов и бизнес хъб. 
Инвеститорът Ричард Тайс не е от тях, пише Bloomberg.
„Най-големият риск е да останеш в нещо твърдолинейно, което не помага на гражданите ти” каза Тайс, изпълнителен директор на фирмата за инвестиции в недвижимости Quidnet Capital Partners, на чаша капучино в заведение срещу офиса си в Мейфеър.
Тайс е слаб, 51-годишен мъж, чиято фирма управлява надвижими имоти за 500 млн. паунда и той подкрепя решението за напускане. Двугодишен престой в Париж през 90-те години го убеди, че Великобритания и континентална Европа имат изконно различни култури, и че неговата страна няма нищо за губене от това да тръгне по свой път.
Тайс е сред малка група значими лица от финансовия сектор, които публично подкрепят Brexit (б.а. напускането на Великобритания на ЕС). Други казват, че ще подкрепят напускането  само ако премиерът Дейвид Камерън не преговори фундаментални промени в отношението с Европа – повече от тези, желани от министър-председателя.
Във вторник Каметън изложи исканията си, които включват промени в правилата за получаване на социални придобивки за имигрантите, намаляване на регулаторната тежест върху бизнеса и даване на Великобритания на право да се откаже от официалната европейска цел „все по-тесен съюз”. Въпреки това, премиерът каза, че вярва, че оставане в един реформиран ЕС „без съмнение ще бъде в нашия национален интерес”. ЕК незабавно изкритикува предложението му за имигрантите.
Напускането е малцинствена гледна точка в ръководните зали, особено в големите компании. Проучване сред 1259 членове на Institute of directors, проведено от април-май, установи, че две трети от членовете се съгласяват, че  ползите от членството са повече от негативите. Проведено само сред големите компании  – 71% се съгласяват.
Богати или не, поддръжниците на напускането плуват срещу течението от бизнес лидери, които умоляват страната да остане, в това число Стюарт Роуз, бивш председател на Marks and Spencer Plc, и Роджър Кар – изпълнителен директор на BAE Systems Plc. Много глобални институции, включително Citigroup Inc и германската Deutsche Bank, също са изразили подкрепа за британското членство.

Тези, които защитават напускането, обаче работят в по-малки, не толкова международно ориентирани фирми. Те смятат, че тяхната гледна точка е по-широко застъпена в общественото мнение и голямата част на британската икономика.
Хауърд Шор, председател на брокера и управител на активи Shore Capital, казва, че напускането може да подтикне Обединеното кралство да изгради наново това, което той нарича свободната, предприемаческа атмосфера на 80-те, когато тогавашната премиерка Маргарет Тачър дерегулираше финансовите услуги. С около 150 служители и 800 млн. лири под негово управление компанията му трудно може да се нарече малка, но е достатъчно малка, за да усети болката от изяждащите време регулации, казва 55-годишният Шор.
 
Резултати от проучването
 
За да подсили аргумента си, тази година Шор финансира проучване сред 601 малки и средни фирми,  41% от които казват, че ЕС пречи на бизнеса им. Голямото мнозинство подкрепя връщането на правомощия от Брюксел. Около 40% също са „за” това ЕС да стане „по-малко интегрирана търговска зона”, което е недопустимо за Франция и Германия. Още 14% искат напускане веднага.
 
Необходими преговори
 
Великобритания ще се изправи пред големи трудности, ако напусне институция, която е определяла толкова много от британския икономически и политически облик от 40 години. Милиони европейски граждани, които сега живеят без визи в Обединеното кралство, ще трябва да бъдат интегрирани в нова имиграционна система. Ново търговско споразумение  ще трябва да бъде договорено с другите 27 членки на съюза. Може би най-важното е, че чуждите инвеститори ще трябва да бъдат убедени, че Острова и Лондон, градското динамо в сърцето на икономиката, ще останат също толкова привлекателни извън Съюза, колкото са и в него.

От Славчо Маринов

Последни новини
Още от Анализи