Кога за последно Фед и Европа тръгнаха в различни посоки

Йелън е била преподавател, а Драги на висок пост в министерството на финансите на Италия

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Минаха повече от 21 година откакто за последно Фед вдигна лихвите в същия месец, когато най-важната централна банка в Европа разхлаби паричната политика. 

Това се случи през май 1994 г. Нелсон Мандела се закле като първия чернокож президент на Южна Африка, а тунелът, свързващ Великобритания и Франция отвори за първи път. 

В същото време Джанет Йелън преподаваше в Калифорнийския университет, а Марио Драги заемаше висок пост във финансовото министерство на Италия. Сега те са начело на Фед и на ЕЦБ. 

Датата е толкова отдавнашна, че нито еврото, нито ЕЦБ са съществували. Основният лихвен процент в Европа е бил контролиран от Немската централба банка. 

Тогавашният гуверньор на Фед Алан Грийнспан увеличава основния лихвен процент от 3,75% на 4,25%, за да „запази благоприятните тенденции в инфлацията и така да продължи икономическата експанзия.“ Немската централна банка от друга страна, водена от Ханс Титмайер, намалява основния лихвен процент от 5% на 4,5% в опит да подкрепи растежа в най-голямата икономика в Европа. 

През декември 2015 г. инвеститорите очакват да се случи същото. Според прогнозите Фед ще вдигне основния лихвен процент, докато ЕЦБ ще увеличи стимулите, вероятно като започне да изкупува повече активи, или като намали лихвата по депозитите. 

„Политиката на централните банки е основното, което движи пазарите в момента“, каза директорът по макро стратегията в Citigroup Джереми Хейл. 

През 1994 г. доходностите по немските и американските ДЦК се приближават, докато Фед и Бундесбанк продължават по различни пътища. В крайна сметка лихвите по 10-годишните американски ДЦК се увеличават с над 2%, което води до спад в цената им и попарва много инвеститори. Любопитното е, че противно на логиката доларът поевтинява и една през април 1995 г. започва да поскъпва, като поскъпването продължава 2 години. 

Какво ще се случи сега? Хейл прогнозира по-плоска крива на доходността в САЩ с вдигането на доходността на краткосрочните ДЦК в отговор на вдигането на лихвите от страна на Фед. Европейските акции вероятно ще се представят по-добре от американските, а доларът ще поскъпне, каза той. 

Не толкова убеден е главният икономист на консултантската компания Gavekal Dragonomics, който казва, че станалото в миналото не е гаранция, че същото ще се случи в бъдещето.  „Доларът поевтинява през 1994 г., но това не означава, че същото ще се повтори и сега. Това обаче показва, че далеч не е сигурно, че доларът ще поскъпне“

 

 

Последни новини
Още от Анализи