Рекорден брой млади американки живеят със семействата си

Образованието и женитбата са основните причини

Студентки пред Харвард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Студентки пред Харвард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Рекорден дял млади американки са живели със семействата си през миналата година и икономиката няма много общо с това. 

36,4% от жените на възраст между 18 и 34 години са живели с родилите си или с роднини прз 2014 г., което е най-високият дял откакто се изготвя подобна статистика, или от 1940 г. насам.

Това показва доклад на изследователския център Pew, базиран във Вашингтон.

Делът на младите мъже, които живеят със семействата си е дори по-голям и достига 42,8%, но все пак остава по-нисък спрямо преди 75 години. 

„Данните показват, че се връщаме в миналото, но сега причините, поради които младите жени избират да продължат да живеят с мама и татко са много различни“, каза Ричард Флай, старши изследовател в центъра. 

Резултатите може и да са изненадващи, имайки предвид подобряването на америкнската икономика, но за тях има съответните причини. 

Образованието

Младите хора отделят повече време за образование. Броят на студентите, които учат редовно или задочно се е увеличил сериозно през последните десетилетия, а големите такси за обучение в САЩ се преглъщат по-лесно, когато студентите живеят с родителите си.  

Семейството

Младите жени се омъжват по-късно. 30% от жените и 24% от мъжете на възраст между 18 и 34 години са били женени през 2013 г., спрямо почти 50% през 1980 г. Средната възраст, на оято хората в Америка се женят расте и вее достига 30 години. 

 

Последни новини
Още от Новини