IBM с възвращаемост от 3.4 млн. процента

IBM чества 100 години на борсата на 11 ноември

 IBM ThinkPad laptop: снимка Daniel Acker/Bloomberg IBM ThinkPad laptop: снимка Daniel Acker/Bloomberg

На 11 ноември 1915 г., точно три години преди края на Първата световна война, IBM се листва за първи път на Нюйоркската фондова борса. Първото име на компанията е Computing-Tabulating-Recording Co.

Акциите на компанията се търгуват в индекса Dow Jones Industrial Average от 29 юни 1979 г. Оттогава индексът отбелязва подем от 1700%

104-годишната компания е оцеляла през Голямата депресия, спукването на дот ком балона и Голямата рецесия, като прави редица технологични промени. Компанията успешно трансформира своя бизнес няколко пъти в миналите деситилетия.

Дългосрочните инвеститори, които са купили дял от IBM при листването на компанията преди 100 г. на Нюйоркската фондова борса при цена от 47 долара за акция, сега притежават 11 879 акции със обща стойност 1.6 млн. долара, което е възвращаемост от 3.4 млн. процента, пресмята Bloomberg. 

IBM прави твърде много обратни изкупувания на акции през последното десетилетие. Пари, които компанията би трябвало да използва, за разширяване на дейността и инвестиции в разработване на нови продукти. Компанията закъснява да се включи в доставката на облачни услуги.

Акциите на компанията отбелязва спад от 16% на годишна база, като най високото ниво за годината бе 176.30 долара за акция през май. В сесията на 11 ноември IBM се търгува на ниво около 135 долара за акция.

Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc., е най-големият инвеститор в IBM. Въпреки това, в резултат на много погрешни решения компанията има 14 последователни тримесечия спад на приходите.

Инвеститорите са все още оптимистично настроени, тъй като ръководството на IBM е предприело сериозни структурни реформи.

Компанията инвестира в облачни услуги. Приходите от облака за 2014 г. са в размер на 7 млрд. долара, което е по-малко от 10% от общите приходи на компанията. Въпреки прогреса в сектора IBM е четвъртa в облачните изчисления, след гиганти като Amazon.com Inc. и Microsoft Corp.

Компанията предвижда да увеличи инвестициите си в нов бизнес до 40 на сто от общия размер на приходите до 2018 г. Фирмата показва обещаващи резултати при някои от по-новите инициативи, особено в областта на мобилните услуги, сигурност и анализирането на данни.

IBM цели да повиши продажбите на софтуер, за да повиши общите си приходи. Писането на софтуер е доста по-изгодно, в сравнение с другите начинания на IBM, като например услуги и хардуер. Компанията се стреми към по-висока доходност за да разшири приходите си.

Стратегията на IBM да запази инвеститорите си в трудните времена е да изплаща дивиденти на всяко тримесечие, с което компанията предотвратява масирани разпродажби на акции. Компанията се стреми да покаже растеж на приходите от продажби от 2 до 3 на сто през следващото тримесечие, за да върне интереса на инвеститорите.

"IBM винаги са били в състояние да се рестартират и да растат наново, в това няма съмнение", заяви Дан Морган, старши портфолио мениджър в Synovus Securities Inc., която притежава голям дял акции на IBM.

Последни новини
Още от Начало