Как се отрази поевтиняването на рублата на руската икономика

Евтината валута удари потребителите

100 рубли. Снимка: Mark H. Milstein/Bloomberg News 100 рубли. Снимка: Mark H. Milstein/Bloomberg News

На 10 ноември 2015 г. се отбелязва 1 година, откакто Руската централна банка започна да разчита на плаващ валутен курс на рублата – за първи път след разпадането на СССР. 

Решението на централната банка да спре да харчи валутните резерви на страната, за да подкрепя рублата, се отрази във всички аспекти на руската икономика, от намаляващите по стойност заплати до допълнителното забогатяване на петролните износители. 

Инфлацията

Преди година рублата загуби около 30% от стойността си спрямо долара, а инфлацията скочи до 13-годишен връх, надхвърляйки 16%. Руската централна банка реагира като неколкократно увеличи лихвите, стигайки до 17% през декември 2014 г. След това постепенно лихвите бяха намалени. 

Бедността

Инфлацията подкопа покупателната способност на потребителите. Получилият се спад в заплатите и разполагаемия доход беше толкова сериозен, че вкара повече руснаци под прага на бедността. Световната банка прогнозира, че за първи път от финансовата криза от 1998-1999 г. насам в Русия ще има чувствителен ръст на бедността. Процентът на бедните в страната намаля наполовина, откакто президентът Владимир Путин пое властта през 2000 г., а петролът започна да поскъпва. 

Заплатите

Както го е правил много пъти в историята, пазарът на труда в Русия свиква с трудностите, като се намаляват заплатите и работните часове, а не се уволняват служители. Безработицата, която беше на ниво от 5,2% през ноември 2014 г., се повиши леко, но след това отново се върна към същото равнище. 

Пътуванията

Заради намалените възнаграждения потребителите се отказаха от скъпите си навици като пътуванията. Те пътуват по-рядко в чужбина и се пренасочват към руски хранителни продукти. Емгаргото върху вноса на определени чуждестранни продукти още повече допринася за това. 

Петролните износители

Ключовите руски петролни производители имат изгода от слабата рубла, благодарение на данъчната система и факта, че разходите им са най-вече в рубли, а приходите в чуждестранна валута. Евтината рубла им помогна да покрият загубите си от срива в цената на петрола. Правителството обмисля да обложи с нов данък петролните и газовите производители през следващата година, за да се ограничат ползите, на които те се радват заради девалвацията на рублата. 

 

Последни новини
Още от Анализи