За какво ще използват парите си компаниите в S&P 500 през 2016 г.

Прогноза на Goldman Sachs

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Нюйоркската фондова борса. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Прогноза на Goldman Sachs показва, че компаниите в широкия индекс S&P 500 ще похарчат 2,2 трилиона долара през 2016 г., съобщава Bloomberg. 
Главният стратег на инвестиционната банка по американските акции Дейвид Костин и екипът му изчисляват, че 54% от общите разходи ще бъдат отправени към дейности, които подкрепят растежа като капиталови инвестиции, научни изследвания и развойна дейност и сливания и придобивания. Това е с 3% повече спрямо 2015 г. Около 46% от похарченото, или със 7% повече спрямо миналата година,  ще отиде в ръцете на акционерите по различни канали. 

Капиталови разходи, научноизследователска и развойна дейност

Goldman прогнозира, че 650 милиарда долара ще бъдат похарчени от компаниите в S&P 500 за капиталови инвестиции, а още 256 милиарда за научноизследователска и развойна дейност. Енергийният сектор ще похарчи 30% от общата сума за капиталови разходи, което означава, че по-ниската цена на петрола, запазила се за по-дълго, се отразява на инвестициите в сектора. 

Сливания и придобивания

След рекордната 2015 г., Goldman очаква разходите на компаниите от S&P 500 за сливания и придобивания да достигнат 300 милиарда долара през 2016 г., което представлява 8% ръст, но той все пак е по-нисък спрямо ръста през предходните години. През 2015 г. ръста в разходите на компаниите на пазара на сливания и придобивания достигна 50%. През 2105 г. най-много M&A сделки имаше в сектора на здравеопазването. 

Обратни изкупавания на акции

Компанните от S&P 500 ще похарчат 608 милиарда долара за обратни изкупувания на акции през 2016 г., въпреки че оценките им се увеличават. Goldman прогнозира, че обратните изкупувания на акциите ще останат основно перо от разходите на най-големите компании в САЩ и през 2016 г. 

Дивиденти 

Водени от финансовата и технологичната индустрии Goldman очаква 2016 г. да предложи ръст в дивидентите в размер на 7%. Дивидентите, раздадени от компании, опериращи във финансови сектор ще нараснат с 10% според прогнозата. 

 

 

Последни новини
Още от Анализи