Азия ще играе основна роля в петролната индустрия

Азия ще бъде жизненоважен двигател за растежа на световната икономика

Oil Pumping And Storage Facilities - снимка: Bloomberg Oil Pumping And Storage Facilities - снимка: Bloomberg

Азия ще бъде двигател за световната икономическата експанзия в продължение на десетилетия, каза саудитският министър на петрола Али Ал Наими.

Търсенето на петрол в Азия ще се увеличи с около 16 млн. барела на ден, до почти 46 млн. барела до 2040 г., коментира и Абдала Салем Ел-Бадри, генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на Международния енергиен форум.

Саудитска Арабия и другите членове на ОПЕК са изправени пред разрастваща се конкуренция в продажбите на азиатския пазар. Русия и производители от Латинска Америка и Африка засилват доставките си в региона. Цената на суровия петрол се срина с над 76% от върховете, отбелязани през юни миналата година на фона на спекулациите, че свръхпредлагането ще продължи.

ОПЕК продължава да произвежда над заложените в програмата на пакта 30 млн. барела дневно, с цел да принуди производителите с по-високи разходи да ограничат продукцията си, като доставя около 40 процента от световния петрол.

Повечето азиатски страни приветстват спада на цените на петрола, но това, което искат производители и потребители е стабилност на цените.

Производството на нефт в САЩ се увеличи с 1.6% през тази година, спрямо миналата, въпреки че американските производители изоставиха 63% от сондажните си платформи.

Американският лек суров петрол (WTI) със срок на доставка през декември затвори миналата седмица на червено, като отбеляза спад от 4.88% до ниво от 44.11 долара за барел. Той започна сесията в понеделник, 9 ноември с покачване от 0.16%, като в 16:45 ч българско време се търгуваше на ниво от 44.40 долара за барел.

"Урбанизацията продължава, популацията се покачва, просперитета се разширява, както и социалната мобилност. Всичко това се равнява на растеж в търсенето на петрол и Азия ще изиграе ключовата роля.", заяви Ал Наими.

Районът е "жизненоважен двигател за растежа на световната икономика и трябва да има по-голямо влияние върху световните енергийни въпроси. Прогнозите са за два пъти увеличение на търсенето в Азия, в сравнение с всички останали региони взети заедно", заяви Ал-Наими.

Русия предвижда да удвои износа на петрол към Азиатско-Тихоокеанския регион, както и да увеличи доставките на природен газ от 14 млрд. кубически метра до 128 млрд. до 2035 г., чрез изграждане на нов газопровод към Китай, заяви руският енергиен министър Александър Новак.

 

Последни новини
Още от Пазари