Големият ден за Марк Карни и BoE

Bank of England върви към първото затягане на паричната си политика от осем години.

Решенията на Банката на Англия относно лихвените нива, финансовите стимули и инфлацията ще бъдат публикувани днес, 5 ноември /2015 в 14 ч. българско време. Изявлението на Гуверньора на BoE, Марк Карни ще бъде излъчено в 45 мин. по-късно.

Комитетът по парична политика (MPC) вероятно ще гласува 8-1 против повишението на лихвите, но икономисти прогнозират, че още един член на комитета ще гласува за.

Иън Макафърти заяви, че гласува „за“ покачване на лихвения процент на срещата през септември, поради това, че инфлационните рискове надхвърлят своята краткосрочна и средносрочна цел.

Банкерите следят внимателно за признаци на устойчив прогрес на пазара на труда и убедителни данни за инфлацията, преди да вземат окончателно решение за затягане на монетарната си политика.

Икономисти и инвеститори са в противоречие относно това, кога всъщност е точният момент и най-добрата възможност за вдигането на лихвените проценти от BoE.

Основният фактор, който въздържа управителите на банката е, ниското ниво на инфлацията, което е далеч под целевото ниво от 2% Отклонението от целта се дължи главно на ниските цени на енергията, което ще принуди карни да напише писмо за вземане на необходимите мерки до министъра на финансите Джордж Осбърн.

Усложнената картина идва от разминаването на паричните политики в САЩ и еврозоната. Председателят на Федералната банка на САЩ, Джанет Йелън заяви в сряда, 4 октомври, че "До този момент американската икономика се представя добре". Много инвеститори виждат това като предшественик и „истинска възможност“ за повишаване на лихвените нива от BoE, ако икономическите данни останат силни.

От тази страна на Атлантика,  председателят на Европейската централна банка, Марио Драги заяви в сряда, че ЕЦБ е готова да действа в подкрепа на икономиката на еврозоната. Управителите трябва да преценят, дали е необходимо вливането на нов транш парични стимули през декември, като заяви, че централните банкери са готови да действа с „всички възможни средства“ и въпроса за декември остава „отворен“.

Ръстът на цените във Великобритания остава неясен, като краткосрочните прогнози за инфлацията са ниски, което ще стане ясно по-късно в четвъртък. Основният акцент ще бъде поставен върху това, колко бързо банкерите виждат, че инфлацията ще се достигне своята цел.

 

"Ключовият елемент ще бъде траекторията. Скоростта, с която равнището на инфлация се връща към целта от 2%", каза Майк Амей, портфолио мениджър в Pacific Investment Management Co. в Лондон. Това е индикация за това колко бързо банкерите ще преосмислят либералната си политиката си и ще вземат решение за затягане.

 

Икономистите виждат увеличението на лихвените нива по-вероятно за февруари или май, докато трейдърите са по-негативно настроени и прогнозират това да се случи през ноември 2016 г.

През август, BoE заяви, че инфлацията ще е над целта си до три години. Банкерите може да ревизират прогнозите си за тази и следващата година, като същевременно запазят своята оценка непроменена. Това може да се тълкува като знак, че съществува по-малко натиск за увеличаване на разходите по заеми, в близко бъдеще.

 

Строителната активност във Великобритания забавя ръста си през октомври, но въпреки това секторът запазва силното си представяне, подхранвайки надеждите за стабилен икономически ръст през текущото тримесечие.

PMI индексът на бранша, изчисляван от Markit и Chartered Institute of Purchasing & Supply се понижи от 59.9 на 58.8 пункта за октомври 2015 спрямо предния месец.

Измерителят на британската икономика FTSE 100 Index се търгуваше на зелена територия през първите три дни на ноемврийската сесия, като днес показва спад от 0.40% в 13 ч.българско време, като се търгуваше на нива от 6 387.50 паунда на борсата в Лондон.  Пазарната капитализация на компаниите търгувани в индекса се е увеличила 4.21% през последните 5 седмици.

 

Днес се очаква и друг член от Комитета по парична политика да се присъедини към Иън Макафърти в гласуването за увеличаване на лихвените нива. Икономисти прогнозират гласовете да бъдат 7-2 против, като най-цитирани са Мартин Уейл и Кристин Форбс.

 

"Подозираме, че най-малко още един член на комитета ще се присъедини към Ian McCafferty", каза Джеймс Найтли, икономист в ING Bank NV в Лондон. "Ние подкрепяме май месец, като начална точка за повишаване на лихвите, като се изчака решението на  Федералния резерв на САЩ“

Последни новини
Още от Анализи