Данните за заетостта в САЩ от огромно значение за Фед

Слаби дании за заетостта може да отложат вдигането на лихвите

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Данните за ръста на заетостта в САЩ, които ще бъдат публикувани на 6 октомври 2015 г., ще бъдат следени под лупа по света заради влиянието, което могат да окажат на решението на Фед да вдигне лихвите или да отложи тази стъпка за 2016 г. 

След като данните бъдат публикувани, Фед ще има на разположение само още един доклад за заетоста – данните за ноември – преди последната среща на Комисията по операциите на открития пазар за годината, която ще се проведе на 15-16 декември. Тогава Федералният резерв може да вземе решение да вдигне лихвите за първи път от почти 10 години. Няколко слаби доклади за заетостта обаче може да накарат Фед да остави основния лихвен процент близо до 0% - ниво, на което той се намира от 2008 г. насам. 

„Решението дали ще има вдигане на лихвите през декември може да бъде подкрепено или задържано от данните за заетостта за октомври“, каза Райън Суийт, главен икономист в Moody’s Analytics Inc. 

Ръстът на заетостта в САЩ се притъпи през август и септември 2015 г., като средно през двата месеца в американската икономика са намерили работа нови 139 хиляди души. За сравнение през 2014 г. средният месечен ръст на заетостта в най-голямата икономика в света беше 260 хиляди души. За периода януари – юли 2015 г. средният месечен ръст е 213 хиляди души. Въпросът е дали слабото наемане на нови кадри в САЩ през август и септември е временно, или ще продължи. Докладът за октомври може да даде отговора. 

Заетостта

Анкетираните от Bloomberg икономисти предвиждат ръст в заетостта в САЩ за октомври със 180 хиляди души. Ревизирането на данните от последните 2 месеца също може да наклони везните в различна посока.

„Всичко съвсем не е приключило по отношение на данните от последните няколко месеца. Все още не е ясно, че пазарът на труда се е забавил“, каза Конрад Декуадрос, старши икономист в консултантската компания RDQ Economics. 

Безработицата

Прогнозата на анкетираните от Bloomberg икономисти по отношение на безработицата в САЩ е тя да падне до 5%, което ще е най-ниското ѝ ниво от април 2008 г. насам. Ниво на безработицата от 4,9% е считано от Фед за отговарящо на пълна заетост, или ниво, под което инфлационният натиск започва да расте. 

Гуверньорът на Фед Джанет Йелън каза, че следи и индикатори като участието на населението в трудоспособна възраст в работната сила, както и служители, които работят на половин работен ден, но биха искали да работят на пълен. 

Заплатите

Всички погледи са насочени към данните за заетостта за октомври и ревизиите на данните от предишните месеци. Затова заплатите ще останат малко встрани от фокуса на деня, но все пак няма да бъдат напълно забравени. 

Според проучване на Bloomberg заплатите в САЩ са нараснали с 2,3% през октомври на годишна база. 

„Дори и с прогнозирания ръст за миналия месец, нещата не са много различни от тренда. Заплатите продължават да изостават“, каза Сам Булард, старши икономист в Wells Fargo Securities LLC. 

 

Последни новини
Още от Анализи