Пътят към властта в Испания се открива за Ривера

Лидерът на Гражданите може да е следващият премиер на Испания

Пътят към властта в Испания се открива за Алберт Ривера, който може да се превърне в следващия министър-председател на страната, пише Bloomberg.

Ривера е 35-годишният лидер на политическа партия Гражданите, която от септември насам набра сериозна популярност за сметка на двете традиционни политически парти в Испания – Социалистическата и Народната. Гражданите се превръщат в притегателна точка за гласоподавателите, които искат Каталуния да остане част от Испания.

В очертаващите се като най-завързаните избори в демократичната история на Испания, Ривера стопява преднината на социалистите, които са втора политическа сила в страната. Ако той успее да ги изпревари, това може да е достатъчно, за да го направи министър-председател. Социалистите може би няма да искат да влязат в коалиция с традиционните си опоненти в лицето на министър-председателя Мариано Рахой и неговата Народна партия, и вместо това да изберат да подкрепят Гражданите.

„Ривера има добри шансове да стане премиер на Испания, ако Гражданите успеят да спечелят повече депутатски места в парламента от социалистите”, каза Антинио Барозо, политически анализатор от Teneo Intelligence. „Зависи колко далеч ще е партията на Ривера от Народната партия”, каза той.

Комбинирайки смесица от про-пазарни политики и социално либерални идеи, като легализирането на проституцията, Ривера и Гражданите успяха да изместят крайнолявата Подемос, която е против остеритета, като партията на „промяната”.

От друга страна рейтингът на премиера Рахой е на рекордно ниско ниво заради вълната от обвинения в корупция срещу представители на Народната партия и четирите години на икономии. Социалистите също изпитват трудности с изчистването на репутацията си след като тяхното управление доведе до финансовата криза в страната.

Проблем за Гражданите може да се окажат селските райони, където избирателите са по-лоялни към традиционните партии и за спечелването на всяко място са необходими по-малко гласоподаватели.

Очаква се Народната партия да загуби повече от една трета от гласовете, дали и пълно мнозинство на изборите през 2011 г. Следващото испанско правителство почти сигурно ще е коалиционно с две или повече партии, което дава на Ривера шанс.

Три социологически проучвания от октомври 2015 г. показват, че Гражданите вече са втора политическа сила в Испания и изпреварват Социалистическата партия. А до изборите на 20 декември 2015 г. остават още 7 седмици.  
 

 

Последни новини
Още от Анализи