Samsung изненада света с $10 млрд. обратно изкупуване на акции

Най-голямото обратно изкупуване на акции в историятна на компанията

Samsung Electronics Co. Samsung Electronics Co.

Samsung ще похарчи 10 млрд. долара за обратно изкупуване на акции, съобщи компанията на 29 октомври. Най-голямото обратното изкупуване, правено от компанията, е 10 пъти повече от оценките на анализаторите.

По-високи приходи и много по-висока печалба отчете корейският технологичен концерн Samsung Electronics Co. през третото тримесечие.

Това е първият ръст на резултатите от една година и рекордна печалба за поделението с чипове, която компенсира недоброто представяне при телефоните.

Печалбата през третото тримесечие е 5.46 трлн. вона (4.6 млрд. долара), с 28 на сто над печалбата година по-рано.

Приходите от продажби са на стойност от 51.68 трилиона вона за третото тримесечие, което е с 3.14 трилиона вона повече от предходното тримесечие на 2015 г.

За тримесечието между юли и септември Samsung отчете оперативна печалба от 3.66 трлн. вона (3.2 трлн. долара) само от поделението за полупроводници, което формира половината от общата печалба на компанията.

Samsung Electronics Co. не е известен със своята щедрост към инвеститорите. Фамилията основателка Лий е запазила строг контрол върху компанията. Обратното изкупуване е стъпка на Samsung и фамилията Лий да спечелят отново тяхното доверие, в подготовката за промяна в лидерството. Лий Джей Йънг, внук на основателя на Samsung Group, е готов да поеме ръководството от баща си, председателя Лий Кун Хи, който е в болница от миналата година.

Печалбите от бизнеса със смартфони паднаха, повличайки акциите надолу. Приходите през третото тримесечие слязоха под очакванията на анализаторите, а прогнозите на компанията за четвъртото тримесечие са негативни. компанията предупреди, че печалбата за четвъртото тримесечие ще спадне, защото се очаква ефектът от силния долар да намалее.

Целта на обратното изкупуване на акции на стойност от 10 млрд. долара е една малка стъпка за възстановяване на доверието на инвеститорите. Наследникът Лий е част от международната инвестиционна общност и не е подложен на натиск от инвеститорите на Samsung Group в Южна Корея.

Печалбата в мобилното поделение спада въпреки по-високия брой доставки на телефони и ръста в приходите, защото ръстът се дължи преди всичко на евтините телефони. Намалението на цените за Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge е свило маржа на печалба.

През третото тримесечие Samsung е продала повече смартфони от всеки друг производител, показват данни на компаниите за пазарни анализи. Според IDC Samsung е доставила 84.5 млн. смартфона в периода от юли до септември, докато Apple е продал 48 млн. броя iPhone.

Мобилните устройства на Samsung са доста по-евтини от тези на Apple. Средните цени на апаратите на южнокорейския концерн са в диапазона 180-190 долара, по-малко от една трета от средната цена за iPhone, която е в размер на 670 долара.

Курсът на акциите скочи с над 4.1 на сто на борсата в Сеул, до 1.325 млн. вона, след като едновременно с данните за тримесечието Samsung обяви, че стартира програма за обратно изкупуване на акции на 29 октомври. Изкупуването ще протече на няколко етапа в период от една година. Компанията обеща и връщането на над 50% от своя годишен свободен паричен поток на акционерите за следващите три години.

samsung

Според Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC Samsung продължава да бъде топ производител на смартфони в света с 23.8% пазарен дял. През третото тримесечие на 2015 г. компанията е продала 84.5 млн. смартфона. През същото тримесечие година по-рано тя имаше 23.9% пазарен дял и 79.6 млн. продадени бройки.

Apple остава на втора позиция с 13.5% пазарен дял след продажбата на 48 млн. смартфона през третото тримесечие на годината, в сравнение с 11.8% пазарен дял и 39.3 млн. продадени бройки година по-рано.

Последни новини
Още от Анализи