Как ФЕД и лихвеният процент влияят върху САЩ и световната икономика?

Как ФЕД и първото повишаване на лихвените проценти от 10 години насам ще стимулират икономиката на САЩ и как това ще повлияе върху световната икономика?

Federal Reserve Bank USA Federal Reserve Bank USA

Федералният резерв на САЩ трябва да остави лихвените проценти без промяна до края на годината, за да подкрепи американската икономика. Това смята носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg. С наближаването на заседанието на централната банка дебатът отново се разпалва.

Влияние върху икономиката и домакинствата

На теория според икономистите, по-високите лихвени проценти насърчават спестяванията на домакинствата, вместо да увеличават разходите. Повишава се цената на капитала за бизнеса, което отслабва търсенето. По-високите лихвени проценти могат да бъдат и негативни за стойността на активите, когато приходите бъдат обект на по-висока норма на дисконтиране. Последващият негативен ефект може да намали потрeблението. Увеличението на лихвените проценти обикновено е придружено от повишаване стойността на американския долар, което се отразява върху сектора на производството и износа на стоки.

За домакинствата и предприятията, фактори като кредитен рейтинг или изисквания по кредитирането много повече ограничават активността, отколкото разходите по задълженията. С повишаването на лихвените проценти ще се спомогне за облекчаване на някои от тези пречки.

Изисквания по кредитирането

Собствениците на жилища трябва да отговарят на три основни критерия, за да се класират за ипотека. Спестявания за първоначално авансово плащане. Приемлив кредитен рейтинг и доказателство, че могат да правят безпроблемни месечни плащания. Последният компонент е най-податлив при увеличаване на лихвите, но също така и "най-лесният за преодоляване от изискванията. На практика по-висок лихвен процент по-скоро може да подсили жилищния пазар.", казва Дейвид Кели, главен стратег в JPMorgan Asset Management.

Ипотеки

По-високите лихви ще се отразят положително за нетните лихвени маржове на банките, като по този начин банките би трябвало да намалят изискванията по кредитирането, според Джо Лаворня, главен икономист на Deutsche Bank в САЩ.

"Обслужването на дълга не е проблем за хората, които искат да вземат ипотечен кредит. По-ниските цени по кредитирането няма да помогнат на жилищния пазар прекалено много, ако не можете да получите ипотека, защото изискванията са все още прекалено високи."

Ипотеките през последните години бяха предимно дългосрочни задължения с фиксирана лихва, докато повечето от лихвоносните активи са краткосрочни инструменти, които ще увеличат доходите на домакинствата, ако се повишат лихвените проценти.

Инвестиции

Има приблизително 10 трилиона долара в банковата система, доходът от които е нула. Тези хора не участват на фондовата борса, а държат парите си в брой и харчат по-малко, защото когато си в ниска лихвена среда, не инвестираш повече. Това не е ефективен път за стимулиране на традиционната паричната политика. Вследствие на това, по-високите лихви може да се окажат от по-голяма полза за потребителите.

Според анализаторите на JPMorgan, покачващите се от по-ниско ниво лихви е по-вероятно да бъдат придружени от повишаването на цените на акциите, докато повишаване от по-високи нива обикновено се свързва с понижения.

Перспективите

Когато Федералният резерв покачи лихвите от ниски нива, обикновено се приема като знак за доверие в икономиката, която не се нуждае от помощ. Покачващото се доверие е положителен сигнал за цените на акциите. Скокът в издаването на корпоративни облигации се използва главно за обратно изкупуване на акции, сливания, както и да стимулира растежа, чрез намаляване на разходите за лихви. В този случай бизнесът вероятно ще разшири капитала си (нарастване на капитала за оборудване), което допълнително ще подкрепи производителността и икономическия растеж.

"Колко добра може да бъде една икономиката ако лихвените проценти са все още нула?", каза Лаворня, според който повишаването на лихвите ще има положителен психологически ефект.

Според Фед извънредната ситуация е приключила и е време да започне постепенен процес на нормализиране, което ще направи бизнеса, инвеститорите и домакинствата по-уверени в перспективите пред икономиката.

Фед иска да види така наречената „Great Rotation“ от облигации в акции. Това се случва, когато хората започнат да мислят, че икономиката се подобрява и търговците не се притесняват да преминат от инвестиции с фиксиран доход към акции, което е положителен ефект и предпоставка за вдигането на лихвите.

FOMC

Комитетът по парична политика заседава в сряда, 28 октомври в 20 ч. местно време. Фед ще определи политиката си за лихвените проценти. Повечето анализатори очакват за пореден път централната банка да остави лихвите непроменени, като за това подсказа най-вече стенограмата от срещата през септември. ФЕД са по-склонни да отложат вдигането на лихвените проценти за началото на следващата година.

Прогнози

Според Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz SE, както и председател на Съвета за развитие в кабинета на Барак Обама, пазарите са по-убедени от всякога, че първото вдигане на ставката от 10 години насам ще бъде отложено за следващата година.

Фед ще отбележи след заседанието си в сряда, че въпросът за лихвите е още „на масата“ за декември, като комитетът поддържа максимална гъвкавост за вземане на решения. Инфлацията е под 2-процентната си цел повече от три години. Членовете на Фед ще изтъкнат неотдавнашните сътресения на финансовите пазари извън САЩ и по-специално затрудненията на развиващите се икономики.

Федералният резерв ще отбележи също така, че други влиятелни централни банки продължават да са съсредоточени върху допълнителни инжекции на ликвидност, както ясно се вижда от китайските действия от миналата седмица.

Народната банка на Китай направи и друга стъпка към либерализация на финансовата си система, като в петък, 23 октомври намали лихвите по кредитирането с 25 базисни точки до 4,35% Това беше шестото поредно понижаване на ставките от ноември миналата година. От друга страна, Европейската централна банка даде ясни сигнали за повече вливания на количествени облекчения през декември.

Влияние върху световната икономика

Спорен е въпросът какъв ефект ще има вдигането на лихвените проценти в САЩ върху останалите икономики.

„Правителствата в САЩ, Великобритания и еврозоната се престараха със строгите мерки за икономии. Вследствие на това Федералният резерв, Английската централна банка и ЕЦБ бяха принудени да въведат екстремни парични стимули: понижаване на лихвените проценти до близо нулеви нива и печатане на пари чрез количествените облекчения. Мнозина смятат такива мерки за опасни“, заяви бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Изводи и заключения

„Възстановяването на САЩ е анемично“, посочва икономистът и Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц в интервю за Bloomberg TV, на срещата на Световната банка и Международния валутен фонд в Лима, Перу. В отговор на въпрос, дали Фед ще действа тази година той отговаря: „Надявам се, че не.“

Последни новини
Още от Анализи