МВФ вероятно ще включи юана в кошницата от резервни валути

МВФ обяви, че Китай вероятно ще присъедини юана към кошницата от резервни валути на фонда

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард в Китай Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард в Китай

Международният валутен фонд обяви, че Китай вероятно ще присъедини юана към кошницата от резервни валути на фонда в най-скоро време. Този ход ще даде възможност на повече страни да използват валутата и да увеличат инвестициите в чуждестранни активи.

МВФ даде на Китай ясни сигнали, че юанът вероятно ще получи права да бъде разчетна единица на фонда. Новината дойде от неофициална частна среща на лица от двете страни, съобщи Bloomberg. Китайските власти са толкова уверени за спечелване на одобрението, че те са започнали подготовката за отпразнуване на решението.

Говорителката на МВФ Симонета Нардин, каза в изявление, че разглеждането "продължава по график", като официалното заседание на управителния съвет, което ще вземе крайното решение, ще се проведе през ноември.

Изпълнителният съвет на фонда все още трябва да разгледа окончателния доклад и препоръките за състава на кошницата от валути, за да премине към гласуване през следващия месец. Валутите, включени в Специалните права на тираж, се преразглеждат на всеки пет години.

Бордът отхвърли включването на юана, като част от валутите в кошницата на последния преглед през 2010 г. Заключението бе, че юанът не отговаря на условията за парична единица, която трябва да бъде "свободно използваема".

"Перспективите за одобрение изглеждат благоприятни. Юана върви в посока да стане част от международните резервни активи", каза Отавиано Кануто, изпълнителен директор на МВФ за 11 страни.

Народна банка на Китай направи положителен ход, както пусна първата по рода си продажба на облигации, деноминирани в юани през миналата седмица в Лондон. Инвеститори от Европа и САЩ закупиха дълг за почти половината от 5 милиарда юана (788 млн. долара) във вторник, 20 октомври.

Решение на борда

Предварителните дискусии от страна на изпълнителния съвет по въпроса за присъединяването на китайската валута са насочени към одобрение. Борда е поискал да се разгледат оперативните предизвикателства за включването на юана в кошницата, като например възможността на 188 страни членки на фонда бързо да конвертират активите си в юани.

Народната банка на Китай направи и друга стъпка към либерализация на финансовата си система, като в петък, 23 октомври намали лихвите по кредитирането с 25 базисни точки до 4,35% Това беше шестото поредно понижаване на ставките от ноември миналата година.

Юанът за кратко засили позициите си в офшорната търговия спрямо долара след доклада на Bloomberg. Валутата се покачи с 0,2% до 6,3966 за долар, считано от 13:07 в Ню Йорк, за удължаване на седмична отстъпление.

История на МВФ

Фондът е създаден през юли 1944 г. в Бретън Уудс, Ню Хемпшир, САЩ, като част от Бретън-Удската система, приета от международна конференция с участието на 45 държави, чиято цел е следвоенна организация на международните парични отношения. Международният валутен фонд се финансира чрез вноски (квоти) от всяка държава-членка. Размерът на вноската се определя според формула, която изразява дела на страната в международните плащания, както и нейния БВП. Квотите се преразглеждат периодично. Предвидено е 25% от квотата на всяка държава да бъде внесена в специални права на тираж (СПТ), а останалите 75% в местната валута. Така събраните средства е предвидено да се разходват за отпускане на кредити за държави, които изпитват временни затруднения с паричния си баланс. В замяна тези държави се задължават да изпълнят определени ангажименти, да провеждат реформи, като например приватизация на държавни предприятия. Размерът на вноските влияе на две основни неща: на кредитния ресурс, до който ще има достъп държавата-членка и на гласовете, с които държавата участва във вземането на решения. По подразбиране, всяка държава има право на 250 базови гласа, плюс по един за всеки 100 хил. СПТ от квотата си.

Какво е СПТ?

Специалните права на тираж (СПТ) са специфична валутна единица, чийто обменен курс се определя от МВФ. СПТ са създадени са през 1969 г. от Международния валутен фонд като безналични международни резервни активи, разпределени между членовете на МВФ, пропорционално на вноските им, за допълване на съществуващите резервни активи. Всяка страна-членка има специална сметка, по която се осчетоводяват разпределените ѝ СПТ.

Колко е равностойността на СПТ?

Еквивалентът на около 280 млрд. долара в СПТ са създадени и се разпределят между членовете на МВФ, в сравнение с 11,3 трилиона световни активи. САЩ съобщи през август, че управлява около 50 млрд. долара в СПТ.

Защо Китай иска този статут?

Одобрението на МВФ ще подкрепи усилията на президента Си Дзинпин да прокара по-пазарно ориентирана политика за втората по големина икономика в света. Това ще подобри престижа на Китай, който се подготвя за домакинство на Г20 през следващата година. Най-малко 1 трилион долара от световните резерви ще се превърнат в китайски активи, ако юанът се присъедини, като резервна валута в кошница на МВФ, според Standard Chartered Plc и AXA Investment Managers.

Защо е много вероятно МВФ да одобри?

Валутата стана четвъртата най-използвана, като делът на разплащанията в световен мащаб нарасна до 2.79% през август, надминавайки йената, според Дружеството за световна междубанкова финансова телекомуникация, известно като Swift.

Добавянето на юана към кошницата ще помогне на МВФ и големите икономики да подобрят търговията и взаимоотношенията си с Китай, което ще се отрази положително на развиващите се пазари.

СПТ е от огромно значение, тъй като "печатът на одобрение" от МВФ, е това което ще определи юанът, като интернационална валута. Юанът може да получи потенциална тежест около 13 на сто, според прогноза на Bank of America Merrill Lynch, което отразява значението на Китай в световния износ.

"Най-вероятно борда ще гласува „за“ включване на юана в кошницата на СПТ", каза Мег Лундсагер, от изпълнителния съвет на САЩ за МВФ от 2007 г. до 2014 г. "

САЩ направи крачка към подкрепа кандидатурата на Китай през миналия месец, когато излезе със становище, че китайците изпълняват изискванията за финансови реформи на МВФ.

На годишната среща на МВФ по-рано този месец в Лима, гуверньорът на Централната банка на Китай, Жоу Сиаохуан заяви, че правителството планира редица мерки за укрепване на валутата, като например издаване на тримесечни съкровищни бонове. В случай на подкрепа на юана, валутата ще попадне в кошницата едва след година, през октомври 2016 г.

"Мисля, че политическото решение е вече взето", заяви Доменико Ломбарди, директор на глобалната икономическа програма от Центъра за управление на международни иновации във Ватерло, Онтарио.

Какво ще се случи в дългосрочен период с активите в юани?

Издаване на ценни книжа от чуждестранни компании, деноминирани в юани в Китай, известни като панда облигации, вероятно ще надхвърлят 50 млрд. долара през следващите пет години, според World Bank’s International Finance Corp.

"След като китайският юан стане част от СПТ, мениджърите на централни банки и институционалните инвеститори автоматично ще се насочат към натрупване на активи деноминирани в юани", каза Хуа Джингдонг, вицепрезидент и ковчежник на IFC в интервю на годишната среща на МВФ и Световната банка в Лима по-рано този месец.

"Това ще бъде от стратегическо значение и трябва да приветстваме всички емитенти на пазара в Китай."

Последни новини
Още от Анализи