Goldman Sachs прогнозира срив на златото

Goldman вдигна залозите за спад в цената на златото през декември

Gold Bars At YLG Bullion Gold Bars At YLG Bullion

Goldman вдигна залозите за спад в цената на златото през декември, като очаква решението на Федералният резерв и по-високите лихви да понижат значително интереса към ценния метал.

ФЕД вероятно ще повиши лихвените проценти през декември според Goldman Sachs Group Inc., която заяви, че промяната в паричната политика на САЩ ще окаже негативни последици върху златото.

Прогнозата на Goldman е, че цената на златото ще се понижи до 1100 долара за тройунция през следващите три месеца, до 1050 долара за шест месеца и до 1000 долара в рамките на една година, според доклада Goldman Sachs, който е с дата от 21 октомври, но е получен в четвъртък, 22 октомври.

Ценният метал се търгуваше за 1 170 долара за унция в 17.30 ч., което е увеличение от 7.17% от дъното през август, когато златото достигна стойности от 1081.70 долара за тройунция.

Търговията на жълтия метал беше колеблива през изминалата част от годината, тъй като инвеститорите преценяваха вероятността от първото увеличение на лихвените нива в САЩ от 2006 г. насам. Цената на фючърса достигна до най-високите си стойности от три месеца насам през миналия четвъртък когато се търгуваше на цена от 1186.20 долара за тройунция.

Анализи

Залозите за повишение на лихвите през декември се покачиха от 30 на сто до 40 на сто за задържане на лихвените нива. Притесненията се дължат основно на данните и вярата на инвеститорите на пазара, че FOMC ще намери отново" извинение" да остане в режим на изчакване, дори и ако резултите от икономиката са добри.

Прогнози

Прогнозата на Goldman Sachs се подкрепя и от Barnabas Gan, базираното в Сингапур подразделение на Chinese Banking Corp. което е най-добро в прогнозирането на златни фючърси по класацията на Bloomberg за последното тримесечие. Barnabas Gan прогнозира, че златото ще падне до 1050 долара за унция на база затягането на паричната политика от ФЕД през тази година. Ако това не се случи, цените могат да се повишат.

Централната банка на САЩ миналия месец задържа лихвените проценти близо до нулата на фона на ниската инфлация и нарастващите опасения за бавния растеж в глобалната икономика и по-конкретно Китай.

Гледна точка на ФЕД

Джанет Йелън и заместник-председателят Стенли Фишер официално заявиха, че очакват покачване на нивата още през тази година. Следващото заседание на комитета е през декември.

Goldman Sachs

Ако политиката на Центрaлната банка се промени през следващия месец и ФЕД вземе решение за затягане на икономиката и реална промяна за по високи нива на лихвите, съществува риск за цената на златото.

"От тяхна гледна точка, застоят в пазара на труда е намалял значително, а връзката между ниво на безработица и инфлацията е по-силна, отколкото широко се смята“, каза Джеф Къри, директор проучвания в Global Investment Research Division Goldman Sachs.

Пазарът се движи точно с такива очаквания и перспективите пред златото са за изкуствено подтискане на цената и това е риск, който инвеститорите не са склонни да приемат. Ако този сценарий се развие, ФЕД вероятно няма да вдигне нивата по кредитирането до края на годината, което ние от Goldman намираме за „неразумно“

Последни новини
Още от Анализи