Coca-Cola надхвърли прогнозите на анализаторите

Безалкохолният гигант обяви печалбите за тримесечието

Cans of Coca-Cola Co. Cans of Coca-Cola Co.

Coca-Cola Co., най-голямата компания за безалкохолни напитки в света, публикува печалбите си за третото тримесечие, което надхвърли прогнозите на анализаторите. Политиката на главния изпълнителен директор Мухтар Кент за съкращаване на разходите смекчи удара от по-слабите продажби.

Безалкохолният гигант обяви печалба от 51 цента на акция, в сряда, 21 октомври. Компанията от Атланта, изнесе по-добри данни от прогнозните оценки на анализаторите от 50 цента за акция. Въпреки това продажбите паднаха до 11.4 млрд. долара, в сравнение със 71 цента на акция и печалба от 12.16 млрд. долара, отчетени предното тримесечие.

В програмата на изпълнителния директор е заложено увеличение на продажбите, чрез оптимизация на производството и намаление на годишните разходи с 3 млрд. долара, чрез съкращение на работни места.

Компанията обнови системата на Coca-Cola за бутилиране в по-малки разфасовки, като увеличи продажната им цена. Въпреки това силният долар оказа значително влияние върху корпоративните отчети, като, от една страна, намали разходите за суровини, но от друга, намали стойността на приходите от продажби в чужбина.

Акциите на Coca-Cola паднаха с 1.18% след отварянето на борсата в Ню Йорк 16:30 ч. местно време, на 21 октомври, като се търгуваха на цена от 41.75 долара за акция.

Кока Кола

Coca-Cola и конкурентите й PepsiCo Inc. и Dr Pepper Snapple Group Inc. са изправени пред спад в продажбите на газирани напитки през последните години, поради опасения относно използваните изкуствени подсладители и захар. Главният изпълнителен директор търси решение на този проблем, чрез промяна на рекламната стратегия.

Дейността на компанията е съсредоточена върху продажбата на концентрати и сиропи към бутилиращите фирми, които произвеждат опаковката и разпространяват напитките. Този бизнес е много по-изгоден, отколкото капиталоемкото бутилиране.

Coca-Cola заяви миналия месец, че планира да продаде девет производствени съоръжения в САЩ с обща нетна стойност от 380 млн. долара.

Фирмата търси растеж извън традиционно продаваните си напитки. Coca-Cola инвестира през август в Suja Life LLC, която се специализира в производството на натурален сок. Coca-Cola преди това купи дял от компанията Monster Beverage Corp. която произвежда енергийната напитка Monster.

Coca-Cola, една от любимите компании на американския инвеститор Уорън Бъфет, която се характеризира с трайно конкурентно предимство. Тези суперкомпании имат почти пълно господство върху своя пазар. Това означава, че те разполагат със стоки и услуги, които на практика не се променят, продават се лесно и притежават част от съзнанието на потребителя.

 

 

Последни новини
Още от Пазари