Какво означава визитата на Си Дзинпин във Великобритания

Кои сектори ще спечелят от отношенията Китай – Великобритания

Китайският президент Си Дзинпин е на посещение във Великобритания между 20 и 23 октомври 2015 г. Това е първата визита на китайски държавен глава в страната от 10 години насам. Очаква се визитата да има сериозно влияние върху някои икономически сектори, засегнати от отношенията между двете страни. Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън каза, че визитата на китайския президент ще донесе на страната 30 млрд. долара в сделки и инвестиции.

Освен автомобилната индустрия, технологиите ще бъдат засегнати. Си Дзинпин ще посети сателитната компания Inmarsat, както и централата на Huawei във Великобритания. Основният фокус обаче е върху енергийния и финансовия сектор. Китай ще помогне не само за финансирането, но и за изграждането и дизайна на нови ядрени реактори във Великобритания.  Финансовият сектор също е от централно значение. 40% от общия обем на валутния пазар е във Великобритания, което може да е от полза за юана.

През последните 6 години Великобритания удвои търговията си с Китай, но въпреки това тя представлява едва 3,4% от общия обем на търговията на страната с продукти и услуги.  Според Дейвид Пейдж, старши икономист в AXA Investment Managers, ключът е в услугите.


„Мисля, че развитието на финансовите услуги, на тази връзка с Китай, ще е ключово”, каза той.

 Андрю Дейвис от Bloomberg News вижда посещението на китайския президент като ПР ход.

„Тези посещения се приемат много добре в Китай. Това е начин да се отвлече вниманието от икономическото забавяне,което усещат хората в страната”, каза той.

[video]

 

Последни новини
Още от Анализи