СБ: Инфраструктурните инвестиции са ключови за растежа

По изчисления на Световната банка има недостиг от 1-1,5 трилиона долара инвестиции в сектора

Бертран Барде, главен финансов директор на Световната банка Бертран Барде, главен финансов директор на Световната банка

Главният финансов директор на Световната банка Бертран Барде говори пред Bloomberg за необходимостта от инфраструктурни инвестиции за поддържане на растежа.

„Мисля, че има достатъчно пари за инфраструктурни инвестиции. Основният проблем е липсата на проекти”, каза Барде. По думите на Барде със забавянето на растежа фокусът трябва да бъде поставен върху инфраструктурните инвестиции, защото те са начин за създаване на работни места в краткосрочен план, а в дългосрочен могат да променят траекторията на растежа.

Барде каза, че Световната банка ще работи в сътрудничество с Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB). Изчисления на Световната банка показват, че недостигът на инфраструктурни инвестиции в света възлиза на 1-1,5 трилиона долара годишно. „Това е проблем за растежа, както и за качеството на живот на хората. Трябва да се справим с него като работим заедно”, каза Барде.

„Инфраструктурата е част от екосистема. Във всяка страна трябва да се приоритизира – кои са главните инфраструктурни сфери, в които се търси растеж, какво ниво на риск е предпочитано, искате ли да привлечете оскъдни публични ресурси и едва тогава частния капитал. Говорим за управление на риска, за развиване на местното финансиране и на местните капиталови пазари. Няма да се случи бързо, но мисля, че хората осъзнават, че трябва да работят заедно и да изградят тази екосистема, която е много важна за поддържането на растежа през следващите десетилетия”, допълни Барде.

 

Последни новини
Още от Анализи