Европейските акции се сринаха след доклада на ЕЦБ

Намаляха перспективите за вливане на повече количествени облекчения.

First Day Of Trading In 2010 At Frankfurt Stock Exchange First Day Of Trading In 2010 At Frankfurt Stock Exchange

Европейските акции отбелязаха спад след доклада на ЕЦБ, показващ подобряване условията за кредитиране в региона, което понижи перспективите за допълнителни парични стимули.

След двумесечния връх на европейските акции се плъзнаха надолу, след като Европейската централна банка изнесе доклада за облекчаване на кредитните стандарти, по които фирмите се кредитират за шесто поредно тримесечие.

Акциите на банките отбелязаха понижение, след като ЕЦБ посочи, че програмата за количествените облекчения ще занижи рентабилността на компаниите през следващите шест месеца. Докладът дава на политиците по-малко причини да предприемат действия за вдигане на лихвените проценти на срещата им през тази седмица, заяви Джон Пласард, старши търговец Капиталови продажби в Mirabaud Securities в Женева.

"Добрите новини са лоши новини. Драги вероятно ще продължи да твърди, че ЕЦБ ще използва всички фискални инструменти, ако е необходимо“

Широкият Stoxx Europe 600 Index отчете понижение с 0.7% до 361.58 в 11:04 ч. в Лондон, обръщайки покачването с 0.2% от сутрешната търговия на 20 октомври. Испания и Италия поведоха загубите сред кредиторите, като акциите на компаниите Banco Popular Espanol SA, Banco Sabadell SA и Banca Monte dei Paschi di Siena SpA спаднаха с повече от 2.4%

Stoxx600

Най-голям спад отбелязаха акциите на компаниите производителки и износителки на суровини. Glencore Plc и ArcelorMittal се плъзнаха с 1.8%, докато Tullow Oil Plc и Seadrill Ltd. последваха спада на цените на петрола. Акциите на производителите на автомобили са намаляха, след като еврото отбеляза ръст в ранната сесия на 20 октомври, като PSA Peugeot Citroen и Renault SA отстъпиха най-малко с 1.5% .

Износът на швейцарски часовници отбеляза най-големия тримесечен спад от 2009 г. насам, като изпрати акциите на Swatch Group AG и Cie. Financière Richemont SA най-малко с 2% понижение. Индексът Swiss Market се плъзна с 0.7 на сто.

Финансовите резултати изпратиха акциите на някои от компаниите в зелената зона, като Whitbread Plc се покачи с 2.3%, тъй като отчете печалба, по-добра от очакваното. InterContinental Hotels Group Plc се повиши с 5.4% след публикуване на данните за увеличение на приходите.

Аctelion Ltd. се покачи с 3.1%, след като швейцарската фармацевтична компания повиши прогнозираната печалба си за 2015 г. Аssa Abloy AB добави 4% след публикуване на печалби, надвишаващи прогнозираните.

UniCredit SpA отбеляза 2.2% покачване, след като DerStandard съобщи, че заемодателят може да продаде дела си от австрийския бизнес на BAWAG PSK Bank AG. UniCredit заяви, че не е взел окончателно решение.

Euro Stoxx 600 Index отбеляза покачване с 2.36% през последните три дни, на фона на положителните финансови резултати, като затвори сесията на 19 октомври на най-високото си ниво от август месец насам.

Независимо от днешния спад, бенчмаркът се е покачил с 4.13% през октомври, и то на фона на тримесечните разпродажби, предизвикани от загрижеността заради забавянето на китайската икономика и скандала с измамата на Volkswagen. 

Последни новини
Още от Анализи