Удовлетворение въпреки ниската заплата

Шефът Ви може да Ви накара да обичате заплатата си

Всички работници смятат, че трябва да получават повече – нищо ново дотук. Две скорошни изследвания обаче показват, че работодателите могат да правят служителите си щастливи и без да им плащат добре, съобщава Bloomberg.

Проучване, обхващащо 71 хиляди работници в САЩ, направено от сайта за следене на заплати PayScale, показва, че служителите, които получават по-малко от пазарното възнаграждение за тяхната позиция, са по-удовлетворени от заплащането си, когато компанията им е прозрачна по отношение на заплатите. Процентът на служителите, които получават по-малко от нормалното за позицията си, но са доволни от заплатите си, се увеличава от 40% до 82%, когато мениджър седне и поговори с тях за възнагражденията им.

От друга страна 64% от служителите, които получават заплати, отговарящи на позициите им, според условията на пазара, вярват, че възнагражденията им са по-ниски отколкото трябва и биха обмислили търсенето на по-високоплатена работа другаде. Проучването показва, че недоволните служители напускат дори ако възнагражденията им бъдат увеличени.

„Налице е сериозно несъответствие в информацията. Преди работодателите имаха цялата информация за възнагражденията, а служителите никаква”, каза Тим Лоу, вицепрезидент на маркетинга в PayScale. Сега обаче е по-лесно за служителите да разберат колко изкарват колегите им, благодарение на данните, достъпни онлайн.

Въпреки всичко служителите трудно определят кога печелят повече от нормалното, като една трета от тези с по-високи от пазарните възнаграждения, смятат,че получават несправедливо малко пари. Едва 21% от тази група осъзнава, че получава по-високо възнаграждение.
Получаващите по-малко от пазарното възнаграждение за позицията си обаче го осъзнават в 81% от случаите.

„Проблемът може да бъде решен без каквито и да било финансови разходи за компаниите, но техните мениджъри трябва да бъдат научени да не бягат от разговори за възнагражденията със служителите си”, допълни Лоу.

 

 

Последни новини
Още от Анализи