Оли Рен за отношенията ЕС – Турция

Финландският министър на икономиката иска подобряване на отношенията ЕС –Турция

Оли Рен, министър на икономиката на Финландия. Фотограф: Айдан Кроули, Bloomberg Оли Рен, министър на икономиката на Финландия. Фотограф: Айдан Кроули, Bloomberg

Финландският министър на икономиката Оли Рен коментира пред Bloomberg отношенията между ЕС и Турция и обяви желанието си за затопляне на връзките между Брюксел и Анкара. Връзките между ЕС и Турция са от голяма важност за решаване на бежанската криза.

„Мисля, че през последните няколко години преминахме през период, в който цели и възможности в отношенията между ЕС и Турция бяха пропуснати”, започна Рен. „В този момент имаме нужда едни от други повече от всякога. Вярвам, че е време за възстановяване на отношенията между ЕС и Турция, което означава да се опитаме да разрешим бежанската криза заедно. Означава и подобряване на икономическите и бизнес отношенията, както и следването на реформи, политически и икономически реформи в Турция”,продължи финландският министър на икономиката.

„През последните няколко години имаше трудности в отношенията  между ЕС и Турция. Процесът на реформите не се движеше напред в Турция. Гражданските права и свободата на медиите бяха поставени под въпрос в страната. В същото време някои европейски лидери не смятаха отношенията между Турция и ЕС за толкова важни, колкото те трябва да бъдат от гледна точка на Европа. Има причини и в Турция, и в ЕС за влошаването на отношенията помежду им през последните няколко години. От моя гледна точка сега наистина е времето да възстановим тази европейска перспектива за Турция. Това означава на първо място реформи в страната за по-добри граждански права, за да по-добро върховенство на закона. Също трябва и да означава модернизиране на споразумението за митническия съюз (между ЕС и Турция б.р.), което е релевантно във връзка с Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ. Трябва да означава и споразумение за визова либерализация щом всички условия, свързани с  биометричните паспорти и останалите мерки за сигурност, бъдат изпълнени от Турция”, каза Рен.  

 

Последни новини
Още от Анализи