Инвеститорите напускат пазарите въпреки ралито

Щатските индекси затвориха с триседмичен връх

Хюйоркската фондова борса (NYSE), Ню Йорк, 4 септември, 2015, снимка: Виктор Блу/Bloomberg Хюйоркската фондова борса (NYSE), Ню Йорк, 4 септември, 2015, снимка: Виктор Блу/Bloomberg

Американските акции са на път да отбележат най-доброто си представяне от четири години насам. Един от основните измерители на щатската икономика S&P 500 Index, достигна триседмичен връх на фона на спекулациите, че централната банка ще продължи политиката си за стимулиране на икономическия растеж до края на годината.

 

Широкият S&P 500 индекс се покачи с 0.9% през петте дни на миналата седмица, приключила на 16 октомври 2015, като отбеляза възход с 5.9% за месец октомври. Дау Джоунс се покачи с 0.8% до 17 215.97 през седмицата, като достигна най-високото си ниво от 19 август насам.

Въпреки доброто представяне на щатските акции чухме следния коментар:

"Това е един от най-необичайните бичи пазари в историята. Свидетели сме на резки корекции, които държат по-малките инвестори вън от пазара", заяви Андрю Бъркли, главен стратег на Oppenheimer & Co. в Ню Йорк.

Историята не е особено добра към акциите през октомври.  Съдейки по отлива на паричните потоци в четвъртък, 15 октомври, след като  инвеститорите изтеглиха над $1.5 млрд.долара, индексът на волатилността на Chicago Board Options Exchange, който е и мярката за пазарни сътресения, спадна с 39%.

Индексът на страха, както е известен VIX, се понижи с 39 процента този месец до стойности 15.05, което е най-ниското ниво от 18 август насам, а това е понижение с 12%.

Инвеститорите се оттеглят от пазара, прибирайки печалбите, след като най-големият борсово търгуван фонд (SPDR S&P 500 ETF), който проследява представянето на S&P 500, добави $1.2 трилиона долара към стойността на американските акции от 30 септември насам.

Инвеститорите, търсещи насоки от корпоративните печалби получиха смесени сигнали от 35-те компании в S&P 500, които обявиха корпоративните си данни през седмицата, приключила на 16 октомври 2015.

Goldman Sachs пусна бомбата в четвъртък, 15 октомври, като докладва изненадващия спад от 34% свиване на приходите от търговията с фиксирана доходност, валути и стоки, опитвайки се да убеди анализатори и инвеститори, че банката все още е посветена на бизнеса си с фиксиран доход, която отбелязва по-голям спад, в сравнение с конкурентите JPMorgan Chase & Co., които отчетоха спад с 23% и Bank of America Corp - спад с 11%.

 

Третата по големина американска банка, Bank of America Corp. отчете печалба от 4.51 млрд. долара през третото тримесечие. Единствената, която успя да следва стриктно плана за съкращение на разходите, които се свиха с 31 на сто, до $13,8 млрд. долара.

Финансовите пазари бяха разтърсени, след като Wal-Mart Stores Inc. обяви корпоративните си данни, изпращайки акциите в най-резкия спад от 27 години насам. Цената на акциите на Wal-Mart се срина с 9.9% до 60.12 долара на борсата в Ню Йорк, което е най-големият им спад от февруари 2000 г. От началото на годината акциите вече отчитат понижение от 22%.

Предстоящата седмица /от 19 октомври 2015/ ще даде ясна представа на инвеститорите, тъй като повече от 100 фирми, включени в бенчмарк индекса, трябва да изнесат корпоративните си доклади, включително Morgan Stanley, Procter & Gamble Co., Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Caterpillar Inc.

"До момента бих дал оценка C + за сезона на печалбите", казва Алън Гейл, главен стратег на RidgeWorth Investment.

"Повечето фирми се представят значително под очакваните резултати, което е добро, но ръстът на приходите продължава да бъде голямо предизвикателство пред забавящата се глобалната икономическа среда и отчетите за приходите изцяло отразяват това."

От Владислав Димитров

 

Последни новини
Още от Анализи