Златото с тримесечен връх

Ценният метал изтри загубите си за 2015

Златно кюлче от мината Мънгари, Австралия, снимка: Carla Gottgens/Bloomberg Златно кюлче от мината Мънгари, Австралия, снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Инвеститорите засилват интереса си към златото. Ценният метал отбеляза тримесечен връх в четвъртък, 15 октомври 2015,  заради очакванията Федералният резерв да не повиши лихвените проценти преди края на годината.

Признаците на стагнацията в САЩ и резултатите от продажбите на дребно потвърждават решението на ФЕД да поддържа ниски, близки до нулата нива, което стимулира търговията на злато. (Повишаването на лихвите би увеличило относителната цена да се държи актив, който не носи гарантиран доход - б.р.)

Стойността на метала нарасна до $1 191.67 долара в четвъртък, най-високото си ниво от 22 юни тази година, което изтри загубите от края на 2014 г. досега.

"Търговията на злато в момента изцяло зависи от ФЕД", каза Боб Хаберкорн, старши стратег в RJO Futures в Чикаго.

"С влошаващите се цифри е по-малко вероятно ФЕД да увеличи лихвените проценти още тази година. Фундаменталният и технически анализ сочи за ясни бичи затваряне на златото в края на годината."

 

Президентът на ФЕД Ню Йорк Дъдли

Президентът на Федералната банка на Ню Йорк Уилям C. Дъдли заяви в четвъртък, че централната банка трябва да повиши лихвите още през тази година. Заявлението бе в духа на казаното от председателя Джанет Йелън миналия месец, когато тя изтъкна, че очаква покачването на лихвения процент да бъде оправдано през 2015.

Сигнал за корекция на тренда

Златото отбеляза най-дългата си губеща серия от 1997 г. насам. Негативният тренд продължи пет тримесечия до 30 септември тази година. Възстановяването на американската икономика набира скорост, като условията на пазара на труда се подобриха. Безработицата спадна до нива от 5.1% за август и септември, което подхранва очакванията, че ФЕД ще се придържа към програмата си за повишение на лихвените нива. Ценният метал затвори в сряда, 14 октомври, над 200-дневната пълзяща средна за първи път от май месец насам, което според техническите анализатори е сигнал за корекция на тренда.

 

Цената на ценния метал възстанови загубите от началото на годината, след като ФЕД обяви решението си на 17 септември да запази непроменени лихвените проценти, позовавайки се на рискове от забавяне растежа на глобалната икономика и развиващите се пазари, които заплашват вътрешния растеж и потискат инфлацията.

 

Инвестиции в злато

По-високите лихви правят златото по-малко атрактивно в сравнение с активи като, например, облигациите. По-строгата паричната политика обикновено засилва долара и прави метала непривлекателен за инвеститорите.

Инвестициите от борсово търгуваните фондове (ETF) в злато отбелязаха ръст за пети пореден ден, което бе най-дългата положителна сесия от 28 септември. Активите нараснаха до 1 542.75 метрични тона, достигайки най-високото ниво от 24 юли, показват данни на Bloomberg.

Търговията с опции сигнализира, че инвеститорите очакват ралито да продължи. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, все още са на различно мнение по въпроса дали жълтият метал ще приключи 2015 г. с печалба, след като цената на тройунция падна с 29% през последните две години, на фона на устойчивия икономически растеж на САЩ и силния долар.

Златни резерви на Китай

Китай увеличи златните си резерви с 0.9% през септември.

Централната банка обяви месечно увеличение на притежаваното злато за месеца, повишавайки резервите си до 54.93 милиона тройунции от 54.45 милиона унции, месец по-рано, с цел да диверсифицира своите валутни резерви.

Реакция на пазарите

Пазарите реагираха и с поевтиняване на долара спрямо основните световни валути до най-ниските нива от близо три месеца. Данните за търговията на дребно в САЩ отнеха много от силата на щатския долар. Bloomberg Dollar Spot Index (BBDXY), който проследява представянето на кошница от 10-те водещи световни валути, спрямо щатския долар, отбеляза най-ниското си ниво от юни насам.

Двадесет и един от 41 анализатори, анкетирани от Bloomberg, от Сидни до Ню Йорк, очакват златото да приключи годината със загуба. 

От Владислав Димитров

 

Последни новини
Още от Анализи