2016 - без поводи за оптимизъм

Икономистите, анкетирани от Investor.bg, посочват неблагоприятната външна среда

Ключът към растежа. снимка: Pixabay Ключът към растежа. снимка: Pixabay

Няма особени поводи за оптимистична прогноза за развитието на българската икономика през следващите месеци. Има възможност от забавяне на ръста, а и някои предложения на властта ще спомогнат за това. Около това мнение се обединиха водещи икономисти и анализатори в анкета, публикувана от Investor.bg. 

Повод за анализа е ревизията в положителна посока от страна на Министерството на финансите (МФ) на прогнозата за икономическия растеж не само за 2015 г., но и в следващите три години. За 2015 г. министерството вече чака ръст от 2%, а не от 1,4%, каквато бе пролетната оценка. През 2016 г. растежът ще се ускори до 2,3%, през 2017 г. – до 2,5%, а през 2018 г. – до 2,7%, при положение че в пролетната прогноза за 2018 г. МФ очакваше забавяне на растежа до 2,1%. От своя страна и Международният валутен фонд (МВФ) е малко по-оптимистично настроен и в актуалната си прогноза за световната икономика очаква икономиката на България да нарасне с 1,7% през 2015 г.

Темпът на ръст в България до края на годината ще бъде сходен с този от миналата - в рамките на 1,5-2%. Има притеснения за третото и четвъртото тримесечия на годината. Това е прогнозата на Института за пазарна икономика (ИПИ). 

„През втората половина от годината очакваме известно забавяне на растежа спрямо първото полугодие, като основният фактор е международен, а именно ефектите, които идват по линия на забавянето на китайската икономика", посочва пред Investor.bg икономистът от ИПИ Десислава Николова. Тя допълни, че тези ефекти ще се усетят още по-силно догодина, но негативите ще се усетят още от втората половина на тази година. Каналите, по които китайската икономика влияе на българската, според нея са два – прекият износ на България, защото Китай е основен за страната ни външен пазар, а също и ефектът на китайската икономика върху европейската като цяло.

Няма особено основание за подобна оптимистична прогноза (на МФ - бел. ред.), каза икономистът от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Стоян Панчев. По негово мнение от Министерство на финансите с последните си предложения правят „всичко възможно, за да спрат икономическия растеж“. По думите му всеки инвеститор би се замислил дали да дойде да развива дейност у нас в тези условия.

Също песимист е и икономистът проф. Боян Дуранкев, който предвижда анемичен растеж с нарастващи рискове. Според него до края на годината рисковете за растежа ще се увеличат поради редица фактори - последиците от ембаргото за Русия, колапса на украинската икономика, нарастващите проблеми на Турция, бежанската вълна и спада в износа.

Прогнозите на различни компании и институции за БВП на България през тази и следващата година варират в относително тесни граници, сочат данните на Bloomberg. В частния сектор най-песимистично настроени са анализаторите на Moody's и Fitch Ratings, които очакват българската икономика да нарасне с 1,2% през 2015 г., докато най-оптимистични са в Unicredit с прогноза за ръст от 2,1%. За следващата година най-ниската прогноза е за повишение от 1,5 на сто и е изготвена от Fitch Ratings и Capital Economics, а най-високата е за 2,7 на сто и е на IHS Economics.

Очакванията на различни институции за ръста на БВП тази година варират от 0,8% на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), през 1% на Европейската комисия и 1,1% на Световната банка (СБ) до 1,7% на Международния валутен фонд (МВФ). Прогнозите им за следващата година са по-оптимистични – ЕК очаква ръст от 1,3%, МВФ – от 1,9%, а СБ – от 2%.

Последни новини
Още от Новини