Стив Ханке: Развиващите се пазари ще си платят за неизвършените структурни реформи

Очакванията за вдигане на лихвите в САЩ представляват трудност за развиващите се икономики и валутите им

Стив Ханке, професор по приложна икономика в John Hopkins University Стив Ханке, професор по приложна икономика в John Hopkins University

Професорът по приложна икономика в Johns Hopkins University Стив Ханке коментира пред радио Bloomberg поевтиняването на валутите на развиващи се икономки като Индонезия и Малайзия и влиянието на очакванията, че Федералният резерв ще вдигне лихвите в САЩ.

Обменният курс между долара и еврото е най-важната цена в света. Всички останалите  валути ще бъдат поставени под натиск от поевтиняване заради  силния долар. Именно на това станахме свидетели с валутите на развиващите се пазари, които поевтиняха сериозно заради очакванията за вдигане на лихвите от страна на Фед.

Индонезийската рупия поевтиня до най-ниските си стойности, които регистрира по време на Азиатската финансова криза. Причината е, че когато количествените улеснения започнаха в САЩ, Великобритания и Япония сериозни количества от т. нар. горещи пари (постъпления от международен капитал, привлечен от благоприятните разлики в лихвените проценти б.р.) постъпиха в Индонезия, Турция, Китай и, като цяло, в развиващите се пазари. С очакванията за вдигане на лихвите процесът се обръща и горещите пари започват да изтичат от тези страни. Именно този процес се отрази негативно на индонезийската рупия, както и на валутите на всички развиващи се пазари. Освен, че доларът е скъп спрямо еврото, цените на суровините са ниски, което също е свързано с обменния курс между долара и еврото. Цените на суровините са почти изцяло деноминирани в долари и ако доларът е силен, суровините поевтиняват.

Развиващите се пазари можеха да реагират, но трябваше да го направят преди трудните времена да дойдат. Когато горещите пари се изсипваха в икономиките на тези държави, те трябваше да направят много структурни реформи, да модернизират и либерализират икономиките си, да се освободят от бюрокрацията. В държави като Индонезия обаче това не се случи. Горещите пари дойдоха, държавата регистрира много добър растеж, дори в периода след Световната финансова криза много от тези развиващи се икономики регистрираха много добър растеж, благодарение на притока на капитали. Всичко беше в ръцете им, но те не направиха нищо. Сега, разбира се, ще си платят цената, защото не направиха необходимите структурни реформи, когато можеха да разчитат на подкрепата на притоците на капитали.

 

Последни новини
Още от Анализи