Трите най-големи предизвикателства пред Джак Дорси в Twitter

Новият постоянен изпълнителен директор застава начело на компания, изправена пред много проблеми

Джак Дорси, съосновател и главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, съосновател и главен изпълнителен директор на Twitter

На 5 октомври 2015 г. един от съоснователите на Twitter Джак Дорси пое ролята на постоянен главен изпълнителен директор на компанията. Дорси заемаше длъжността временно след напускането на предишния изпълнителен директор Дик Костоло през юни 2015 г.

С този ход бордът на директорите на Twitter несъмнено цели внасяне на стабилност в компанията.  38-годишният Дорси, който управлява и основаната от него през 2009 г. Square, обаче застава начело на компания, която е далеч от стабилността. Twitter има проблеми с увеличаването на потребителската си база, акциите на компанията биха могли да се считат за надценени, а не липсват и още незабележими на пръв поглед предизвикателства. Ето трите най-големи, подредени от Bloomberg:

1. Увеличаване (или възвръщане) на потребителската база.

През последното тримесечие Twitter обяви, че социалната мрежа се използва от 316 милиона активни потребители месечно, което представлява ръст от 3% спрямо предходното тримесечие.  66 милиона от потребителите са в САЩ и 250 в останалата част от света. Растежът на вътрешния пазар, който достига 1,5%, не е вдъхновяващ.

По-впечатляващ обаче е броят на хората, които са опитвали да използват Twitter, но са се отказвали. Според някои оценки тези загубени потребители достигат 1 милиард души. Потребителската база на Twitter е много по-малка в сравнение с тази на Facebook – социална мрежа, основана едва 2 години по-рано. В същия момент от развитието си Facebook вече има 1 милиард активни потребители месечно.

2. Решаване на „проблема Лена Дънам”

През септември 2015 г. създателката на сериала „Момичета” Лена Дънам  заплаши, че ще се откаже от Twitter, за да се дистанцира от нападките и омразата. Нейният проблем всъщност е основен за Twitter и други социални мрежи, в които много хора използват псевдоними и така остават анонимни. Анонимността кара потребителите да се чувстват недосегаеми, което поражда много по-остро държание, забележки и прояви на омраза. Социални мрежи като Facebook, в които хората използват истинските си имена и показват самоличността си, до голяма степен избягват проблема.

3. Оправдаване на цената на акциите докато бъде изграден рекламният бизнес

Акциите на Twitter се търгуват при отношение цена/приходи равно на 9,9. За Alphabet – компанията собственик на Google отношението е 6,55 докато за Facebook - 17,5. Широкият индекс S&P 500 пък се търгува при отношение цена/приходи от 1,74. Акциите на Twitter поевтиняха с 22% от началото на годината до 5 октомври и някои инвеститори вече ги смятат за привлекателни. Проблемът е, че Twitter все още регистрира големи загуби – 137 милиона долара през последното тримесечие и общ акумулиран дефицит в размер на 1,87 милиарда долара.

Задачата на Джак Дорси е трудна, особено за човек, който няма да управлява само една компания, но ако успее, ще се нареди сред най-великите в Силициевата долина.

 

Последни новини
Още от Анализи