Заплаха ли е кризата с VW за немската икономика

Имиджът на немския износ може да пострада заради скандала с автомобилния концерн VW

Данните за фабричните поръчки в Германия за август 2015 г. отбелязаха спад от 1,8% - признак, че икономиката на страната е уязвима към по-слабия растеж в Китай и развиващите се пазари. „Допускайки, че това е важен индикатор за немската икономика, то нещата не изглеждат много добре. Разбира се все още има много данни, които не са излезли, а и още не сме взели предвид влиянието на скандала с VW върху немската икономика като цяло”, казаХанс Никълс от Bloomberg.

“Винаги, когато има притеснения, свързани с глобалния растеж, трябва да се тревожим и за Германия. Германия е силно обвързана със световната икономика. Винаги когато има такива притеснения с известно забавяне те се пренасят и върху Германия. Мисля, че виждаме част от тези ефекти в момента”, каза Крис Уайли, главен инвестиционен директор на компанията, която предлага услуги в сферите на финансовото планиране и управлението на инвестиции Connor Broadley.

Все още не може да се направи цялостен анализ на влиянието на скандала с VW, но вече изникнаха много сериозни въпроси. Един от тях е дали VW ще има финансови проблеми и дали немското правителство ще се намеси.

Друг важен въпрос е дали скандалът ще се отрази негативно на имиджа на немския износ. При условие, че това се случи, трудностите пред немската икономика ще се увеличат сериозно, тъй като тя е експортно ориентирана.

 

Последни новини
Още от Анализи