Предизвикателствата пред чуждестранните инвеститори в Иран

Бавната бюрокрация е проблем и в Иран

Хасан Рухани, президент на Иран Хасан Рухани, президент на Иран

Когато Махди Йадизаде се опитва да внесе и да продаде високотехнологичен робот за зареждане на складове, той се оказва в ситуация, в която тича от един офис в Техеран до друг и трябва да отговаря на множество въпроси, за да получи необходимите одобрения. „Организацията в различните митнически отдели е слаба и просто ви препращат от един човек на друг, защото не са се изправяли пред подобен казус преди. Може да се каже, че  трябва да ги образовате”, казва Йадизаде.

Думите му идват като предупреждение за компании като френската Alstom и немската RWE, които изявиха интерес да инвестират в Иран щом санкциите срещу страната бъдат вдигнати.

Изолиран от световната икономика и с население от 80 милиона души, Иран е привлекателен пазар за правене на бизнес. Чуждестранните инвеститори обаче ще трябва да се справят с предизвикателства като например факта, че 70% от икономиката на страната е контролирана от правителството, правната система е неблагоприятна за чужденци, има официален и неофициален валутен курс и преговорите се водят трудно.

Въпреки предизвикателствата, откакто ядреното споразумение беше подписано на 14 юли Иран прие поне 15 търговски делегации, включително от Япония, Германия, Франция и Полша, които да поставят основата на търговски отношения, когато санкциите бъдат вдигнати. Очаква се премахването на санкциите да се случи не по-рано от първото тримесечие на 2016 г.  

Иранският президент Хасан Рухани, който иска да спази предизборното си обещание и да възстанови връзките на Иран със Запада, казва, че приветства навлизането на чуждестранни компании в Иран, които да внесат свеж капитал и нови познания.

 

Последни новини
Още от Анализи