Министърът на транспорта е потърсил нидерландска фирма за изтеглянето на „Вера Су“

Тази сутрин операцията бе временно прекратена заради попадане на азотни торове в морето

16:56 | 28 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Министърът на транспорта е потърсил нидерландска фирма за изтеглянето на „Вера Су“

Министърът на транспорта Христо Алексиев е провел разговори с нидерландска фирма за евентуални спасителни операции по изтеглянето на товарния кораб „Вера Су“, заседнал в местността Яйлата.

Тази сутрин операцията бе временно прекратена заради попадане на азотни торове в морето и опасност от замърсяване на Черно море.

На пресконференция след оглед на ситуацията Алексиев заяви, че става въпрос за престъпна безотговорност от страна на държавата, продължила години наред, както и за липса на план за действие при подобни ситуации.

Такова мнение изразиха и к.д.п. Богдан Богданов, председател на Българската морска камара, както и Свилен Крайчев, главен секретар на Българска морска камара и председател на Българската асоциация на корабните брокери и агенти, пред BloombergTV България.

Алексиев обяви, че лично е договорил нидерландска фирма, специализирана в спасяване на кораби и дори работила по изваждането на "Курск", да се заеме с българския случай. План по спасяването на кораба се очаква да бъде изпратен до няколко часа на българските власти.

"Говорил съм лично с най-добрата фирма в света, която се занимава със спасяване на кораби. Това е фирма, която е спасявала "Курск". В момента подготвят план за изтеглянето на кораба", съобщи Христо Алексиев.

От думите му стана известно, че дейността по спасяване на кораби не е обезпечена ресурсно. "Сега ние пак като екшън-герои трябва да решим тази ситуация и ще я решим", каза още Алексиев.
 

Христо Алексиев допълни, че не разбира защо толкова време е оставено корабът да бъде изтеглен и претоварен от корабособственика, и „Морска администрация“ не се е намесила по-рано в тази дейност. Той каза, че са допуснати много грешки от „Морска администрация“ – както при операцията при претоварването, така и при тази за изтеглянето на кораба. 

Алексиев е заявил, че в момента започват дейности за предотвратяване на по-голяма авария заради влошените метеорологични условия.