Президентът ще връчи мандат на "Има такъв народ" днес

Преговорите на партията победител "Има такъв народ" с останалите политически сили на практика спряха

09:27 | 30 юли 2021
Обновен: 09:42 | 30 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Президентът ще връчи мандат на "Има такъв народ" днес

Президентът Румен Радев съобщи в Плевен, където е на посещение, че днес в 17 часа ще връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата политическа сила „Има такъв народ“.

“Има такъв народ” получи подкрепата на 657 829 избиратели (27% от гласовете) на предварителните избори за 46-о Народно събрание. Коалицията ГЕРБ-СДС събра 642 165 гласа или 26%.

Третото място, както и в предното Народно събрание, остава за „БСП за България” с 36 народни представители. Зад нея застанаха 365 695 гласоподаватели (15%).

На четвърто място е „Демократична България” с 34 народни представители. Дясната коалиция постигна резултат от 345 331 гласа или 14%.

ДПС е пето място с 29 мандата. Движението падна под 300 000 избиратели – събра 292 514 гласа (12%).

С 13 депутати ще разполага „Изправи се! Мутри вън!”, която получи 136 885 гласа (5%). Партията смени името си на "Изправи се.бг! Ние идваме" миналата седмица.

По-рано Радев коментира, че няма да бърза с връчването на мандат, за да даде време на политическите сили да договорят парламентарна подкрепа за следващото правителство.

Промяната идва след като преговорите на партията победител "Има такъв народ" с останалите политически сили на практика спряха.

В сряда и четвъртък напрежението между партията на Слави Трифонов и другите две т.нар. протестни партии ескалира. Христо Иванов от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" обвиниха ИТН в договорки с ДПС.

Съставът на кабинет и името на кандидата за министър-председател са известни. Партия "Има такъв народ" ще ги обяви в момента, в който им бъде връчен мандат от президента, заяви в петък сутрин депутатът Филип Станев.

Час по-късно държавният глава каза, че мандатът ще бъде връчен в петък следобед. Радев разкритикува партиите, че диалогът се разпада и заяви, че е "време народът да узнае кой е кандидат за премиер".

Ден по-рано вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че държавният глава е готов да връчи мандата. По конституция той се дава на кандидата за премиер, т.е. името му трябва да бъде известно предварително. Позицията на ИТН е, че ще кажат името, когато им бъде дадена възможност за съставяне на кабинет.

ИТН ще има 7 дни, за да представи състав на Министерски съвет. Ако не успее, проучвателен мандат ще бъде връчен на втората сила в парламента ГЕРБ-СДС, които вече декларираха, че няма да представят кабинет.

Третият проучвателен мандат може да бъде връчен на политическа сила по усмотрение на президента.