КЕВР: Очаква ни сериозно увеличение на парно и газ от 1 юли

Предложената цена на природния газ е в размер на 46,88 лв./MWh

15:31 | 24 юни 2021
Обновен: 15:32 | 24 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ/БГНЕС
Снимка: БЛАГОЙ КИРИЛОВ/БГНЕС

Значителен ръст в цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 юли. Причините са рязкото увеличение на международните цени на природния газ, на петрола и на квотите за въглеродни емисии. Не го желаем, но сме принудени да го направим, тъй като трябва да отразим ценообразуващите елементи като цената на петрола и на природния газ, които непрекъснато се повишават. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Според изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов независимо от международните пазари цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за м. юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира Иванов.

Окончателно решение за цените на газа, тока и парното ще бъде взето на юли на закрито заседание на КЕВР.