Правителството обяви гаранционна програма за бизнеса за 2.5 млрд. лв.

Кабинетът подготвя актуализация на бюджета

14:39 | 4 юни 2021
Обновен: 14:40 | 4 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Правителството обяви гаранционна програма за бизнеса за 2.5 млрд. лв.

Малките и средни предприятия ще бъдат подкрепени с гаранционна програма през търговските банки за 2.5 млрд. лв, обяви министърът на икономиката Кирил Петков на пресконференция в петък. 

Българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките.

По този начин развързваме ръцете на банките да кредитират в посоки, където това ще бъде най-полезно. Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение, каза министър Петков.

Успяхме да организираме голям брой банки да се съгласят и да участват, като ще отнема 10 дни от началото на кандидатстването до възможността средствата да се получат реално, уточни още той.

В същото време кабинетът подготвя актуализация на бюджета, която ще внесе веднага, след като има сформиран парламент.

Гаранционната програма ще даде възможност на компаниите да получат кредит без да осигуряват обезпечение, обясни Петков. Лимитът е до 70% от приходите им през 2019 г. или 2020 г., в зависимост от това кое число е по-голямо.

„Само ако сте истински бизнес и имате документите за това за последните три години, можете да вземете до 70% от своите приходи през 2019 г. или 2020 г.  и то без обезпечение като кредит от седемгодишен период".

Най-важното е да има пари за бизнеса, защото само по този начин ще има приходи и в хазната, допълни министърът на финансите Асен Василев.

„Затова и подготвяната актуализация, която смятаме да внесем в момента, в който има парламент, ще бъде в тази насока - без да се увеличава дефицитът, да можем да оправим разходната и да видим колко ще успеем да надсъберем в приходната част на бюджета“, уточни Василев.

Мярката „60 на 40“ ще бъде продължена още два месеца. Как тя ще бъде преформулирана ще бъде обсъдено следващата седмица със социалните партньори.