2126 са новите случаи на коронавирус, с втора доза ваксина са малко под 127 хил. души

От понеделник посещеният в детски центрове и конгресно-конферентни мероприятия се допускат при капацитет от 50%

09:19 | 17 април 2021
Обновен: 09:19 | 17 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

2126 са новите случаи на корнавирус у нас за последното денонощие при направени 15 638 теста, става ясно от Единния информационен портал. Така делът на положителните тестове е 13.5%.

Най-голям е броят на новите случаи в София-град – 522, следван от Пловдив – със 194, Стара Загора – 157 и Варна – 166.

В болница се лекуват 9195 души, от които 801 в интензивно отделение.

Починалите за денонощието са 121 души.

Броят на поставените дози ваксини през вчерашния ден е 13 755, като вече с втора доза са се сдобили 126 884 човека.

Междувременно вчера стана ясно след заповед на здравния министър, че считано от понеделник, 19 април, посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца, се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес заповед.

Със същата заповед се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма, при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от участниците.

Провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията. Същото важи за посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА и уелнес центрове.

До 27 април преустановени остават груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.