Ивайло Рашев: Новите изисквания за енергийните етикети ще стимулират производителите на уреди

В новия специален проект Tech21 Bloomberg TV Bulgaria се фокусира върху иновациите и развитието в близките 10 години

09:33 | 19 април 2021
Обновен: 09:34 | 19 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в нормативната уредба на ниво Европейски съюз (ЕС), които касаят етикетирането на енергопотреблението, поставя предизвикателства пред производителите, защото те ще трябва с нови технологии да създават още по-енергоспестяващи уреди. Това коментира на дискусията Tech21 Real Estate, организирана от Bloomberg TV Bulgaria, инж. Ивайло Рашев, директор на Bosch България.

Използването на енергоефективни уреди спестява много ресурси. Целта на енергийния етикет е да даде оценка за консумацията на електроенергия и потребителите по-осъзнато да направят своя избор, посочи той.

Допреди реформата на енергийната класификация в ЕС 88% от предлаганите перални са класифицирани с енергиен клас А3+, т.е. продуктите не са ясно диференцирани, коментира Рашев. Преразглеждането на методите, очакванията и нормите на енергийната ефективност цели това да стане по-ясно на потребителите и те да могат да взимат осъзнати решения при покупка, поясни той.

Нормативната уредба сега е такава, че почти няма уреди клас А и много малко са уреди клас Б. Целта е най-високоенергийните класове да останат свободни, което поставя предизвикателство пред производителите. Те ще трябва с нови технологии да създадат още по-енергоспестяващи уреди, посочи той.

Новият енергиен етикет е ефективен от 1 март, отнася се до една категория от уредите – перални, перални със сушилни, съдомиялни и хладилници. След 2-3 г. ще се променят енергийните класове и на сушилни, фурни за вграждане.

Всички уреди Bosch бяха адаптирани и променени, така че да отговорят на новите изисквания, подчерта Рашев. Всеки производител би искал да достави по-енергоспестяващ уред според новите изисквания, посочи той.

Друг момент от новата нормативна уредба изисква всеки производител да предоставя пълна информация на крайния потребител за това как да използва уредите по-правилно, по-енергоспестяващо. Така се цели намаляване на използвания ресурс и на периода на използване на самия уред, обясни още Ивайло Рашев.

Има и списък от резервни части, като производителите се задължават да поддържат някои 7 г., а други – до 10 г. след последната продажба на уредите. Производителите постоянно променят номенклатурата си, затова целта на тези промени е да се удължи дългосрочността на използване на уреди, които са спрени от производство, каза той.

Потребителителите промениха навиците и очакванията си. Те обръщат по-голямо внимание на техническите параметри. Домакинствата все по-често предварително се запознават с характеристиките на уредите, преди да вземат информирано решение за покупка, което е израстване, коментира още той.

Всяка една иновация, независимо от бизнеса, се сблъсква с първоначалната съпротива от страна на потребителите. Имаме категории уреди, при които всяка серия е „умна“, но потребителите не се чувстват много сигурни в това да използват такива уреди, посочи още Ивайло Рашев.

Последната година доведе до много промени. При домакинските уреди една част от търговията се промени от гледна точка на каналите за покупко-продажба. Една голяма част от ритейла затвори, но това не спря бизнеса, а насочи вниманието онлайн, подчерта той. Динамиката ни даде възможност да използваме много различни канали за комуникация с нашите крайни потребители, клиенти, партньори, заключи Ивайло Рашев.

Цялото предаване можете да гледате в нашия YouTube канал тук.

Tech 21 се провежда със специалната подкрепа на Националната асоциация на строителните предприемачи, агенция за луксозни имоти Luximmo, Застрахователно акционерно дружество „Армеец“, което тази година бележи 25-ия си юбилей, иновативната платформа за инвестиции в недвижими имоти Spotifinance.com, водещия австрийски производител на топло и шумоизолационни материали Austrotherm - Austrotherm Bulgaria, домакински уреди Bosch и студио за интериорен дизайн EXTRAVAGANCE design.