Костадин Ангелов: Правим първи крачки към края на третата вълна

Частично се възстановява присъственото обучение на учениците

10:20 | 8 април 2021
Обновен: 10:23 | 8 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правим първи крачки към края на третата вълна с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта. Това каза здравният министър д-р Костадин Ангелов по време на брифинг на Националния оперативен щаб.

По думите на здравния министър има и отчетлива положителна тенденция има и от Бургас.

"Частично възстановяваме присъственото обучение, като образователната система се връща към графиците от преди две седмици", обяви образователният министър Красимир Вълчев.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че има постепенно задържане и спад на заболеваемостта.

„Преминахме върховната точка на третата вълна на заразата. Това обаче не трябва да ни успокоява, защото хоспитализациите и хората в интензивни отделения са все още високи“, каза още доц. Кунчев.

България е на девето място по заболеваемост в Европейския съюз и на четвърто на Балканите. По смъртност сме на второ място и в ЕС, и на Балканите след Северна Македония.

По-рано в четвъртък стана ясно, че България настоява за единно решение за ваксината на Oxford-AstraZeneca.

"Общоевропейски подход, основаващ се на солидни научни становища на Европейската агенция по лекарствата, е правилното решение. В интерес на всички граждани и регулатори", подчерта здравният министър Костадин Ангелов.

Представителите на страните членки на ЕС не достигнаха до обща позиция относно употребата на ваксината AstraZeneca.

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 ще продължи да се прилага у нас, но с повишено внимание при жени под 60 години. Това беше решено в рамките на извънредно заседание на Ваксинационния щаб, свикано в сряда от здравния министър проф. Костадин Ангелов, след като Европейската агенция по лекарствата потвърди възможна връзка дозите на компанията и случаите на образуване на тромбози.