Виктория Миткова: Bloomberg Businessweek ще излиза в България

Едно от най-реномираните печатни издания за бизнеса в САЩ и Европа стъпва у нас благодарение на Investor Media Group

13:10 | 29 март 2021
Обновен: 12:50 | 30 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Виктория Миткова е изпълнителен директор на Investor Media Group, която включва телевизиите Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, 20 онлайн платформи, сред които Investor.bg, Dnes.bg, Imoti.net, Puls.bg, Az-jenata.bg и др., радио Bulgaria ON AIR, както и бордовите списания Bulgaria ON AIR, Go ON AIR и Investor Digest. Член е на УС на АБРО и е управител на рекламната агенция Brand New Ideas. Част е от ръководството на MSAT Cable, а преди това е заемала ръководни позиции в телевизия MSAT и във финансово консултантска компания.

Само преди дни медийната група, която тя ръководи, пусна на пазара нова платформа за излъчване на живо на събития с професионален фокус – Investor Media PRO. Слоганът на платформата е „Тук събитията се случват“, а повече за мотивацията на компанията да инвестира в първото дигитално стрийминг решение за събития, investor.bg разговаря с изпълнителния директор на Investor Media Group Виктория Миткова.

Г-жо Миткова, преди дни компанията ни обяви старта на Investor Media PRO - дигитална стрийминг платформа за събития с професионален фокус. Събитийната индустрия беше една от най-пострадалите през 2020 г. заради ограниченията. Това ли е отговорът на медийната група на тази тенденция, защо Investor Media Group инвестира в толкова мащабен проект? 

- Да, действително събитийната индустрия, както и практически почти всяка друга индустрия, пострада заради рестрикциите, които COVID-19 наложи, но ние винаги сме били водени от убеждението, че качественото и професионално съдържание, ефективните канали и добрата синергия между тях са основополагащи за успеха. Затова надградихме съдържанието още повече и променихме формата. 

Видяхме потенциал да създадем нова платформа, която в момента няма аналог у нас, и с която дори и когато рестрикциите отпаднат, ще дадем възможност на всички професионални общности да следят дискусиите, които ги интересуват. Не бих казала, че Investor Media PRO е отговор на паузата в събитийната индустрия. Тя е по-скоро следващата стъпка в развитието й и част от мултиканалната ни стратегия за излъчване на живо на най-силното ни съдържание от събитията на нашите уебмедии. И съм щастлива, че имахме възможност да сме първите, които я представиха на пазара.

В същото време Investor Media PRO e и дигиталното лице на всичко, което сме правили, защото разполага с архив от дискусиите и конференциите, които сме организирали през изминалите 10 години. Целият този видео архив от събития, в допълнение с ежедневните новини и интервюта, които екипът на Bloomberg TV Bulgaria подготвя, следвайки най-високите журналистически критерии, правят Investor Media Group медийната група с най-богатото и професионално създадено видеосъдържание за бизнеса на медийния пазар у нас.

През тази година знаковият за компанията сайт Investor.bg празнува 20-годишен юбилей. Колко важен според Вас е сайтът за сформирането на обусловени мнения на бизнеса и финансовото обучение на населението като цяло? Какви са следващите проекти на екипа на финансовия сайт, с които ще отпразнуваме юбилея? 

- Investor.bg безспорно е лидер сред икономическите медии в България, символ на новаторство и непреодолим фактор в изграждането на информирани мнения във финансовата и икономическата общност. И съм убедена, че това ще продължи да бъде така и занапред, защото винаги нашата обща мисия е била да надграждаме. Това направихме и сега – в месеца, в който Investor.bg отпразнува 20 години успех и първо място сред най-четените икономически уебсайтове в България, обявихме началото на новата ни стрийминг платформа Investor Media PRO, където ще се излъчват и по-голямата част от всички ваши експертни събития. 

Паралелно с това вие имате и много важна обществена роля за повишаване на финансовата култура на българина, което е част и от  цялостната мисия на Investor Media Group. Затова съм щастлива, че по повод 20-ата си годишнина Investor.bg учреди годишна стипендия по финанси във Висшето училище по застраховане и финанси и очаквам с нетърпение откритите видеолекции, които ще изнесете пред студентите на бизнес университета.

Като медийна група, прегърнала образованието в кауза и следвайки визията, че съдържанието, което създаваме, трябва да е полезно и да помага на хората да живеят по-добре, вярвам, че предаването на добрия опит между поколенията е ключово за изграждането на отговорно общество.

Продължаващата криза на COVID-19 създава огромна несигурност и повдига въпроси без очевидни отговори: Кои промени ще продължат? Как ще изглежда новият свят? Как ще се адаптират хората и организациите? 

- Може би най-важната тенденция, която ще продължи, е свързана с дигитализацията. Тя не е нова, нито пък е изненадваща, но COVID-19 показа, че е наложителна. Обикновено в моменти на криза или кратко след нея се раждат най-големите иновации, затова очаквам през следващите години да станем свидетели на все по-засилено потребление на различни смарт системи и дигитални решения в почти всяка сфера, включително и в медийната. Investor Media PRO е първото от тях.

Колкото до новия свят, смятам, че той вече е тук, а може би най-важният фактор за адаптацията на хората и организациите към него, е да подбират правилно източниците си на информация. Кризата от COVID-19 ни показа колко е голяма ролята и отговорността на медиите и колко могат да бъдат опасни дезинформацията и фалшивите новини. Затова мисля, че през следващите години именно качествените медии ще бъдат ключови в това да помогнат на хората и организациите да свикнат с новото нормално. Вярвам, че и ние ще сме сред тях.

Въпреки че технологичните, медийните и телекомуникационните компании се фокусират върху отговора на глобалната пандемия и нейните непосредствени последици, те се надяват скоро да се върнат към възстановяване от кризата и да се настроят да процъфтяват през следващата ера. Как се справя Investor Media Group през предизвикателната вече една цяла пандемична година?

- Медиите работим в индустрия, която се променя постоянно и в която, за да растеш, трябва да можеш да си гъвкав, да се адаптираш бързо, да приветстваш промяната и да приемаш предизвикателствата. Това направихме и ние. През 2020 година, когато светът беше разтърсен от новата пандемия и всички специалисти търсеха отговори, ние трансформирахме събитията си в хибриден и в изцяло дигитален формат, за да отговорим на търсенето и да бъдем полезни точно тогава, когато имаше дефицит на експертност. Благодарение на синергията между Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria и най-силните ни дигитални канали, сред които сте и вие в Investor.bg, създадохме най-специализираната трибуна за качествени онлайн дискусии, студиа, уебинари, дигитални конференции и серия подкасти по най-важните теми. Те привлякоха голям интерес, което ни мотивира да продължим да инвестираме в качествена журналистика и в създаването на балансирано и обективно съдържание, както и в силни мултиканални предложения в полза на рекламодателите. Всъщност, именно през изминалата година отбелязахме няколко много големи рекорда на посещаемостта в цялото ни развитие като медийна група, което ме радва много, защото доказва, че усилията ни се оценяват, а аудиторията и рекламодателите ни имат доверие.

Ролята на медиите за информиране, образование, свързване и забавление на обществото бе преоценена. За да бъде поддържана, финансово жизнеспособна и устойчива всяка медийна екосистема изисква внимателно мениджиране. Кои са най-важните принципи за управление в подобна ситуация за Вас като ръководител на голяма медийна група, която при това е мултиплатформена – с качествени сайтове, телевизии, печатни медии и радио? 

- Добрият баланс е ключов, но другото нещо, на което много държа винаги и което изисквам, е високото качество на медийния продукт. Независимо от формата на медията или сферата й, съдържанието, което тя произвежда за аудиторията, трябва да е професионално, балансирано и обективно. Вие в Investor.bg много добре знаете това, защото работите по журналистическите постулати, които споделихте с аудиторията навръх 20-ия си рожден ден. 

Именно балансът на мнения, професионалният подход и обективността са нещата, които ни отличават на пазара и заради които ни се доверяват и ни избират. На същите принципи държа и самата аз в работата с екипите ни. В същото време им давам и много свобода да творят и да създават новаторски проекти, с които диверсифицираме портфолиото си и постоянно го подобряваме с фокус върху съдържанието и взаимодействието между телевизия, радио, дигитална среда и печатни издания.

Често сме ставали свидетели на това как внезапната промяна може да разхлаби старите основи, създавайки възможности за по-голям прогрес. И докато потребителите на медийно съдържание експериментират с начина, по който живеят, работят и дори почиват заради кризата с COVID-19, императивите за стабилни цифрови платформи, зрели връзки директно към потребителите и иновативно съдържание стават още по-ясни. Как ще се развият медиите от тук нататък? Какво е подготвила и Investor Media Group за своите потребители през идните месеци?

- Медиите ще стават все по-фокусирани към развитието на иновативни техники за представяне на информация, все по-мултиплатформени, а синергията и взаимодействието между различните канали ще става все по-важна. Отложеното гледане е във възход и очаквам, че ще продължи да нараства още повече, особено след развитието на големите световни стрийминг платформи, което беше и един от мотиваторите ни да инвестираме в Investor Media PRO, макар фокусът в нея да е събитиен. Дигиталната платформа за излъчване на събития на живо обаче не е единствената ни голяма инвестиция. 

Паралелно със засилването на взаимодействието между всички канали в медийната група, тази година развиваме значително и стратегическото ни партньорство със световния медиен гигант Bloomberg L.P. и започваме да издаваме за България луксозното бизнес списание Bloomberg Businessweek, което е едно от най-реномираните печатни издания за бизнеса в САЩ и Европа. Ще го издаваме на български и английски, а съдържанието ще следва професионалните журналистически принципи на Bloomberg. За създаването му ще разчитаме както на най-добрите ни икономически журналисти, начело с Ивайло Лаков, така и на ексклузивни интервюта и материали директно от партньорите ни в Bloomberg Businessweek в САЩ. Съвсем скоро очакваме и първи брой, за който самата аз нямам търпение.