БФБ приветства първата компания на пазар BEAM Биодит

Компанията набра 1 млн. лв. по време на своето IPO

11:08 | 4 март 2021
Обновен: 11:09 | 4 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
От ляво на дясно: Юлиан Софрониев от Биодит, Ангел Рабаджийски от Карол и Васил Големански от БФБ
От ляво на дясно: Юлиан Софрониев от Биодит, Ангел Рабаджийски от Карол и Васил Големански от БФБ

След успешно първично публично предлагане (IPO), в което набра 1 милион лева, Биодит дебютира на пазар BEAM на Българска фондова борса (БФБ).

„Денят е исторически за Борсата, защото приветстваме първата компания на пазар BEAM - Биодит. Убедени сме, че много малки и средни фирми ще видят потенциала на този пазар като източник на капитал за развитие на техния бизнес и добрият пример ще се мултиплицира.”, коментира Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ.

Размерът на капитала на Биодит е 13 820 583 лева, разпределен в съответния брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 /един/ лев. Книжата на Биодит се търгуват на пазар BEAM на БФБ под борсов код BDT. Набраният капитал ще се използва от технологичната компания за продажби и маркетинг активности с цел масово навлизане на пазара в страната ни.

Към момента компанията има представени четири продуктови линии с различни биометрични решения. В по-дългосрочен план Биодит планира да излезе и на други европейски пазари

За пазар BEAM на БФБ

Пазарът за растеж на МСП BEAM e организиран от Българска фондова борса (БФБ) и дава възможност на малкия и среден бизнес за набиране на капитал при по-облекчени условия в сравнение с регулирания пазар, като в същото време им предостави сходни предимства на тези на публичните компании. Борсата получи одобрение за организирането на пазара BEAM от Комисията за финансов надзор в края на 2018 г., като търговията на него се осъществява на същата търговска платформа T7®, и при същите правила за търговия като тези на Основния пазар на БФБ. Пазар BEAM се явява и междинно звено по пътя на една компания към същинското листване на Основния пазар на БФБ.