"Зелените коридори" за ваксиниране се възстановяват

Когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази, ще се имунизират и непопадащи в целевите групи

14:00 | 28 февруари 2021
Обновен: 14:00 | 28 февруари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След като тази сутрин премиерът Бойко Борисов нареди на здравния министър Костадин Ангелов да бъдат възстановени "зелените коридори" за ваксиниране, където има чакащи хора, от Министерството на здравеопазването съобщиха, че от днес се възстановяват "зелените коридори" за поставяне на ваксина срещу COVID-19 и на хората, които не попадат в целевите групи на фазите първа-четвърта, съобщава Investor.bg

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов е изпратил указания до председателите на Българския лекарски съюз - Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България - Любомир Киров и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини. По този начин, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази /от първа до четвърта/, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

Investor припомня, че правителството измени Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V.

Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от производителя AstraZeneca от 25 до 28 февруари 2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.

Днес у нас пристигнаха още 52 800 дози от AstraZeneca, което позволява възстановяване в цялост на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози.

Нова доставка от 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca от пристигна днес в България.

В понеделник се очакват над 21 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

По статията работи екип на investor.bg