Ангел Кунчев: В средата на януари могат да започнат първите ваксинации в България

Страната ни ще разполага с ваксини за цялото население

11:33 | 5 декември 2020
Обновен: 11:36 | 5 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

В средата на януари е възможно да започнат първите ваксинации в България, това мнение изрази главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Дарик радио. По думите му първите ваксинации ще са с ваксината на Pfizer.

Доц Кунчев посочи, че трябва да минат трите фази за изследване на ваксината, за да е безопасна, като това се прави за тези ваксини, които ще се прилагат у нас. 

"България ще изпозва 7 ваксини, които Европейската комисия прие. Нашата страна ще получи 1,75 процента от общия брой на ваксините, а това означава, че те ще покривят цялото население на страната за две ваксинации".

Според доц. Кунчев ваксините ще действат за голям пероид от време, тъй като коронавирусът е стабилен и вероятно един път поставена ваксината ще предпазва за дълъг период от време. 

Главния здравен инспектор подчерта още, че много рядко се случват странични ефекти от прилагането на ваксините и в никакъв случай това не трябва да е причина да не се ваксинират хората.

Ваксинирането ще е доброволно и безплатно посочи доц. Кунчев, но подчерта, че е възможно да се появят изисквания от страна на други държави, авиокомпания или работодатели, да се представя документ за поставена ваксина.