Томислав Дончев: Електронното направление и рецепта ще са на разположение до седмици

Той и кметът на София Йорданка Фандъкова заявиха и че при необходимост ше бъдат налагани по-строги мерки срещу Covid-19

12:03 | 21 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Електронното направление и рецепта могат да бъдат на разположение на гражданите до няколко седмици. Това каза пред BTV вицепремиерът Томислав Дончев.

"За първото личните лекари трябва да се присъединят към системата, което се оказа малко по-сложно, а за второто – има дълга номенклатура от лекарства, която трябва да се въведе"

Като софтуер са готови, но внедряването на системата не е толкова просто – има усилия и адаптиране, но ще се случи, обясни Дончев. По думите му здравната система е подложена на неимоверен натиск, но се справя засега.

"Когато има необходимост от по-твърди мерки, такива ще бъдат взети. Тоталното затаряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка, но тя обаче е най-тежката и най-трудната, с най-големи последици за социалния статус, икономиката, колективния психиатричен статус на населението".

 

В същото време еврокомисарят за иновациите и научните изследвания Мария Габриел коментира пред Нова телевизия, че страните членки на ЕС ще получат по едно и също време и пропорционално на населението им достъп до ваксината срещу COVID-19.

„Европейската агенция по лекарствата вече анализира данните на двете компании, които обявиха, че ваксините им срещу COVID-19 са високо ефективни. Реалистично е до края на годината да се сертифицира кандидат за ваксина. Това обаче не означава, че още на следващия ден ваксината ще е на разположение. Трябва да се вземат под внимание редица фактори като например начините за съхранение”, заяви Габриел.

По рано днес в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че за три седмици броят на хоспитализираните в столицата е нараснал с над 1300 души.

"Не бива да допускаме отново рязък скок в хоспитализациите, защото каквато и да е здравната система, тя не би издържала при един такъв натиск".

По думите й, ако мерките в момента се спазват, няма да има нужда от ново затягане, но това зависи от нас - да носим маските, да спазваме дистанция, да се въздържаме от събирането с много хора. Кметът на София допълни, че ако мерките не се спазват, е съвсем естествено да се налагат по-строги такива, но изрази надежда, че това няма да се случи.

Относно коледните базари са заложени много строги изисквания и стриктно се проверява за спазване на мерките, категорична беше Фандъкова.

"Единият от базарите вече е отложен, този на площад "Славейков". Още от снощи следим коледния базар в Градската градина, за съжаление това, което видях, не ме удовлетворява, ще проверим днес дали организаторите могат да осигурят спазването на мерките, ако това не се случи, ще го затворим".