Д-р Данчо Пенчев се връща в РЗИ-София

Д-р Пенчев подаде оставка на 26 октомври, като конкретни мотиви не бяха посочени

09:48 | 6 ноември 2020
Обновен: 10:08 | 6 ноември 2020
Автор: Нина Луканова
Д-р Данчо Пенчев. Снимка: БГНЕС
Д-р Данчо Пенчев. Снимка: БГНЕС

Д-р Данчо Пенчев се завръща в РЗИ-София като заместник-директор, съобщава Investor.bg. Това е съобщил главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова телевизия. В момента изпълняващата длъжността директор д-р Илонка Маева е под карантина заради случаи на коронавирус в семейството ѝ.

Д-р Пенчев подаде оставка на 26 октомври, като конкретни мотиви не бяха посочени. Напускането му обаче беше дни след скандала със свалената карантина на президента Румен Радев и премиера Бойков Борисов.

Очаква се от следващата седмица да започне издаване на болнични листове за COVID-19 по електронен път, обяви още доц. Кунчев. Според него това би решило значително проблема с недостига на персонал в районните здравни инспекции. Това ще отпуши процеса и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове, обясни главният здравен инспектор. 

В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови COVID легла – по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10%  във всички останали. ”Това изисква постоянна връзка и координация с РЗИ и съм доволен и благодарен, че д-р Пенчев прие отправеното предложение и още от днес ще се включи в работата по осигуряване на легла”, заяви Ангел Кунчев.

Той добави, че увеличаването на заразените предполага нуждата от повече медици, които да се грижат за болните. Кунчев посочи за пример Русе, където в помощ на болниците ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование.

„Има голям брой хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане. Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи в помощ на РЗИ.  Ползвахме и доброволци, но те са ограничен брой и за определено време и това не може изцяло да реши проблема“, каза Кунчев. По думите му голяма част от персонала в РЗИ е в пенсионна възраст, което е проблем.