До 10 години частните инвестиции в Космоса ще достигнат 90% и ще можем да се върнем на Луната

Петата годишна онлайн конференция на Bloomberg TV Bulgaria търси отговори на важните въпроси за иновациите и науката в Космоса

15:59 | 29 октомври 2020
Обновен: 16:20 | 29 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Развитието на космическата индустрия през следващите 10 години ще бъде много динамично – частните инвестиции в Космоса ще достигнат 90% и ще се върнем отново на Луната, за да се научим как да живеем там и да поддържаме малка колония, което ще ни помогне да стигнем до Марс. Тази прогноза направи Райчо Райчев, създател и главен изпълнителен директор на EnduroSat, в рамките на поредицата онлайн издания на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria.

Райчев каза, че е оптимист, че Балканите и България могат да играят стратегическа роля в развитието на Космоса, който се очаква да стане най-големият икономически сектор.

„Не е възможно съществуване на една модерна икономика без Космоса“, каза още Райчев.

Райчо Райчев,

Райчо Райчев, създател и главен изпълнителен директор на EnduroSat. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Той обясни, че над 70% от всички инвестиции в Космоса са от частни компании, докато през 2010 г. делът им е бил само 5%.

Създателят и главен изпълнителен директор на EnduroSat подчерта, че Космосът е един от най-сложните сектори, който не прощава грешки.

„Необходим е много сериозен екип и развойна дейност, за да изстреляш сателит и след това да оперираш данни от Космоса“, заяви Райчев.

375 малки сателита са изстреляни през тази година, като по този начин комерсиалната част на сектора на малките сателити отбелязва ръст от 29%.

„Сателитите до 100 кг се използват основно за наблюдение на Земята, тестове, навигация – този сектор се развива с уникална скорост, а ние на Балканите можем да играем водеща роля в него“, смята Райчо Райчев.

Сред космическите събития на 2020 г. той определи бума на наносателитите по брой изстрелвания и успешни мисии. Създателят на EnduroSat каза още, че създаването на нови технологии за Космоса често води и до внедряването им на Земята.

Камен Илиев, директор на Бюрото за технологичен трансфер за аерокосмически технологии към БАН, обясни, че България е в процес на присъединяване към Европейската космическа агенция.

„Това е ключово за българската индустрия, за българската икономика и е важно да не пропускаме шанса си“, подчерта той, като добави, че е необходимо България да разработи своите приоритети.

Камен Илиев,

Камен Илиев, директор на Бюрото за технологичен трансфер за аерокосмически технологии към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента 6 евро е възвръщаемостта на всяко евро, вложено в космическата индустрия, а целта е да се достигне до 10 евро възвръщаемост, стана ясно още от разговора.

На въпроса къде се намира Европа в глобалната космическа надпревара Камен Илиев отговори, че регионът е лидер в „цивилните приложения“ на проучванията на Космоса.

Следващото онлайн студио на годишната конференция ще се проведе на 5 ноември. По време на него ще се търси отговор на въпросите каква е икономическата и политическата промяна в света.

За да получите повече информация за темите и участниците в годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria, може да се регистрирате безплатно на https://tnbt.bloombergtv.bg/

Генерален партньор на годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е Real Finance, основен партньор е Sirma. Поредицата онлайн събития се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics и А1.

Медийни партньори са Investor.bgDnes.bgMoney.bg, „Мениджър“.