Нощните заведения в София се затварят за две седмици

Решението е взето от общинския кризисен щаб с директора на столичната здравна инспекция и влиза в сила от неделя

12:27 | 24 октомври 2020
Обновен: 12:33 | 24 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че за две седмици се затварят нощните заведения.  Решението е взето от общинския кризисен щаб с директора на столичната здравна инспекция и влиза в сила от неделя . Ппрепоръчва се също така университетите да преминат трайно на онлайн обучение. 

"И днес имаме увеличаване на броя на заразените и което е по-важно - увеличаване на броя на хоспитализираните и хората, които имат нужда от лечение в интензивни отделения. Това изправя пред сериозно предизвикателство здравната система на града ни. Взехме решение от утре за срок от две седмици да бъдат затворени нощните заведения в града, като заедно с това отправяме препоръка към работодателите да могат да освободят за онлайн-работа всички екипи, които имат възможност да работят от къщи, университетите там, където има възможност, също да преминат на онлайн-обучение. Разбира се, продължаваме със засиления контрол за носене на маски и спазване на дистанция в градския транспорт, в търговски заведения, навсякъде, където хората се събират. Трябва всичко възможно да направим да намалим този темп, защото София влезе трайно в червената зона".

По  отношение на училищата тя уточни, че ако случаите продължат да се увеличават, ще препоръча учениците от горните класове да преминат в дистанционна форма. 

По-рано от Българският лекарски съюз излязоха с позиция за затваряне на нощните заведения и призоваха всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.