Българският лекарски съюз се обяви за затваряне на нощните заведения

Лекарите също така смятат полседната заповед на здравния министър за плановия прием в лечебните заведения за прибързана

11:55 | 24 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка:Fabiola Ferrero/Bloomberg
Снимка:Fabiola Ferrero/Bloomberg

Българският лекарски съюз е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на Covid-19 у нас. Затова от там призоваха за затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки, както така и всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика. Това пише в позиция на БЛС във връзка с разпространението на коронавируса у нас

"БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществявянето на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”.

В същото време лекарите обявиха заповедта, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население, за категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение.

БЛС е категоричен, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат последователни.


"Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено. Трябва да бъдем разумни!"

От своя страна столичния кмет Йорданка Фандъкова също заяви в интервю за бТВ, че се обсъжда затваряне на нощните заведения в София.  Фандъкова каза още, че днес има събиране на общинския щаб и директора на столичната здравна инспекция.

Столичният кмет още веднъж подчерта, че ситуацията с недостига на лекарите и медицинските сестри е тревожна. По данни на Единния информационен портал 45 са новозаразените медицниски лица през последното деноношие.