Здравният министър: Имаме нужда от помощ, не ни достигат лекари

Сред медиците има много заразени, част от които са настанени в реанимация

11:23 | 22 октомври 2020
Обновен: 11:32 | 22 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намираме се в сериозната част на пандемията у нас, страната ни е изправена пред сериозен проблем с недостига на медицински персонал, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в рамките на брифинг на Националния оперативен щаб.

"Голяма част от медиците на първа линия са изморени", посочи Ангелов. Той добави, че сред тях има и много заразени, част от които са настанени в реанимация.

"Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24/7 за всички нас", каза още здравният министър.

Ангелов допълни, че в момента се обсъжда в борбата с вируса да бъдат включени и студенти 6 курс медицина.

"За последното денонощие у нас са регистрирани 1472 нови случая. Пет области в страната са сред най-засегнатите от вируса, това са София с 425 хоспитализирани, следват Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас – 97 и Шумен с 82", каза министър Ангелов. 

„Ще настоявам кметовете в общини, където има недостиг на специалисти, да направят срещи, за да се осигури възможност да се помогне на лекарите“, допълни здравният министър.

"Спазването на противоепидемиологичните мерки е основният начин за справяне с разпространението на вируса", категоричен беше проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

„Здравната система прави каквото може, държавата прави каквото може, всички колеги правим каквото можем и ако има разбиране от хората, нещата ще станат още по-добре“, заяви още той.

Професор Кантарджиев допълни още, че към трите „Д“ – дисциплина, дистанция и дезинфекция, трябва да добавим и още едно „Д“ – витамин Д.