МОН ще прилага индивидуален подход към училищата в случай на коронавирус

На този етап присъственото обучение остава

17:32 | 20 септември 2020
Обновен: 17:40 | 20 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Cole Burston/Bloomberg
Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Ще се прилага индивидуален подход към всяко училище с регистрирани случаи на коронавирус в бъдеще. Това каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова пред Българското национално радио. 

„Ситуацията занапред ще се разглежда индивидуално за всяко училище“, посочи тя и поясни, че важен фактор е броят на учениците.

По думите й присъственото обучение на този етап остава. 

„Следим процесите в цялата страна. Част от обявените случаи към момента се отнасят за хора, които не са били все още на училище, тоест, заразяването се е случило преди започването на учебната година“, каза министърът. 

Тя посочи, че към момента има 19 карантинирани паралелки, 26 ученици са с положителен тест, част от тях не са били на първия учебен ден, около 500 ученици и около 40 учители са под карантина.

„Част от паралелките, при които има ученици с положителен тест, но не са били на училище, не са карантинирани. Карантинирането се определя от регионалните здравни инспекции и според условията“, посочи Михайлова.

"Дезинфекцията в нашите насоки е да се случва веднага след констатиране на контакт. До края на тази година училищата имат средства да поемат разходите за дезинфектанти. Не е редно да се искат пари допълнително“, допълни заместник-министърът на образованието. 

Преди дни тя обяви, че Министерството на образованието и науката (МОН) няма да затваря училища, но остава в режим на превключване към дистанционно обучение в зависимост от ситуацията.