Кунчев препоръчва удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември

Окончателно решение за удължаването трябва да вземе правителството

14:25 | 18 септември 2020
Обновен: 14:27 | 18 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това стана ясно от думите му по време на дискусията „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“, организирана от Инициативата „Индекс на болниците“, съобщава Investor.bg.

Според Кунчев това се налага заради повишаване на заболяемостта в Европа. Прогнозите са, че заради началото на учебната година това ще се случи и у нас. Той очаква в края на другата седмица да има болни ученици, които са се заразили в училищата, а не преди 15 септември. 

Нито една от прогнозите за развитието на пандемията от COVID-19 до момента не се сбъдна. Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас всъщност да не правят прогнози, каза той, цитиран от БНТ.

Окончателно решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.

Според Кунчев другата седмица се очаква да бъде подписан договорът за доставка на противогрипните ваксини за възрастни хора. Те ще са безплатни и прогнозите са, че ще бъдат в кабинетите на семейните лекари в средата на октомври. Според главния държавен здравен инспектор ще има достатъчно време за имунизация на желаещите преди настъпването на грипа.

По думите му "вирусът прави каквото си иска". "Никой не може да каже в първа вълна ли сме или във втора. Къде започва, къде свършва, кой на кого го предава", изтъкна Кунчев, цитиран от Dnes.bg.

Според него важен сега е въпросът това, което се наблюдава в страните в Южна Европа - Франция, Португалия, Испания, дали е следствие на преливане на балканската вълна, с която ние се срещнахме сравнително леко в България, или това, което започва при тях, е нова вълна, която ще очакваме да дойде и при нас.

"Ако е вторият вариант, е много лошо. Защото ще съвпадне и с началото на учебната година, със започване на циркулацията на други респираторни вируси, след което ще започнат грипните вируси, и до януари, когато неминуемо ще се сблъскаме с грипна епидемия", обясни Ангел Кунчев.

"В момента нещата изглеждат добре за България. Имаме 2,7% намаление, не е много, но е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем две-три седмици с намаляване на случаите", посочи той.