Благоевград изпревари София по нови случаи на коронавирус

В столицата вече работи Координационен център за триаж на пациенти със съмнение за COVID-19

07:49 | 2 септември 2020
Обновен: 07:49 | 2 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

188 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6784 теста, става ясно от Единния информационен портал. Така 2.7% от направените тестове са положителни.

Най-много нови случаи за последното денонощие са установени в Благоевград – 35, следван от София-град и Бургас с по 26 и Варна със 17.

Активните случаи в момента са 4197.В болница се лекуват 737 души, от които 62 в интензивно отделение.

132 лица са излекувани за последното денонощие. 13 души обаче са починали.

От вчера в София работи Координационен център за триаж на пациенти със съмнение за COVID-19. До Координационния център от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ  ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоматика на новия коронавирус.

Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т. ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние, ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница.

При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR теста пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница.

Ежедневно на смяна в Координационния център ще бъдат лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение ще бъдат и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област.