Сайтел създава 100 работни места у нас за техническа поддръжка на eBay

Владеенето на немски език и компютърната грамотност са задължителни

13:49 | 27 август 2020
Обновен: 14:01 | 27 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: eBay
Снимка: eBay

Глобалната търговска платформа eBay ангажира световния лидер за аутсорсинг на потребителско обслужване Сайтел за предоставяне на техническа поддръжка от българския център на компанията. За първи път eBay решава да ангажира голям оператор на услуги в сферата на обслужване на клиенти в България и благодарение на това Сайтел е създала 100 нови работни места в страната ни, съобщава компанията.  

Всеки телеагент на Сайтел преминава професионално обучение от поне 160 часа. Българите, които работят за Сайтел в поддръжката на eBay, обслужват германския пазар, поради което владеенето на немски език и компютърната грамотност са задължителни. Условията за развитие в сервизния център на Сайтел са равни за мъжете и жените, съобразно политиката на компанията, която не налага и възрастови ограничения. Служителите поддържат здравословен баланс между професионалния и личния си живот, тъй като не се налага да поемат нощни смени. Ръководството на компанията е със седалище във Варна, но телеагентите са разположени в различни градове в цялата страна и се възползват от предимствата на работата в домашна среда.

Миналата година 50 български малки и средни предприятия от пловдивски регион преминаха едномесечно обучение организирано от eBay, за да им помогне да увеличат продажбите си в чужбина, като се възползват от възможностите на международната търговска платформа. Още преди края на обучението компаниите успяха да създадат свои собствени електронни магазини в eBay, а някои осъществиха и първите си продажби.

"България има голям потенциал за растеж на износа. Най-лесният начин той да се реализира е да се извършват продажби онлайн. Ето защо сме поели ангажимент да предоставяме различни възможности на съществуващите български продавачи, както и на нови компании, които биха желали да се присъединят към нас. В момента е активна програмата ни за подкрепа на малки и средни производители от България “Always Open”, чиято основна цел е да предостави полезни възможности за повече български продавачи, включително на такива които нямат никакъв опит в онлайн продажбите. eBay осигурява лесен достъп на малките и средни бизнеси до международната аудитория от над 180 милиона потенциални клиенти на 200 пазара, която позволява на българските предприемачи не само да запазят източника си на приходи, но и да развиват бизнеса си дори в условията на криза“, споделя Иля Кретов, генерален мениджър на Глобални пазари с висок потенциал за развитие на eBay.