Земеделски производители ще получат 19 млн. лв. държавна помощ

Средствата са за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията

13:13 | 4 август 2020
Обновен: 14:03 | 4 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Земеделски производители ще получат 19 млн. лв. държавна помощ

Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци“, в която участва също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби заради сушата и на допълнителни разходи във връзка с пандемията от COVID-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000.

„Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат критични за света, не само за България. Важно е сега по най-бързия начин да подпомагаме секторите, които могат да загинат“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че ще се търсят допълнителни възможности за кредитиране на стопаните от сектора, пострадали от пандемията от COVID-19, при изключително благоприятни условия през Българската банка за развитие.

Министър Танева информира премиера Борисов и представителите на бранша, че в средата на месец август ще бъде отворен и приемът по извънредната мярка COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони. По нея ще могат да кандидатстват всички земеделски стопани. Стойността на подпомагането ще е в размер на 106 милиона лева.

В понеделник вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов обявиха по време на брифинг, че туроператорите и туристическите агенти също ще бъдат подпомогнати с 10 млн. лв. При тях кандидатстването ще бъде при облекчен режим, при избягване на всякаква "регулаторна или административна тежест", включително бързи срокове за кандидатстване, и няма да има никаква възможност да бъдат ползвани посредници и консултантски услуги.